По-труден достъп до обезщетенията за безработица

03 януари 2018 09:39   2258 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Напускането срещу обезщетение било форма на взаимно съгласие

Затягат се изискванията за получаване на обезщетение за безработица. Ще са нужни повече месеци с осигуровки, а за да се получава по-дълго – и повече натрупан стаж.

Първо условие обаче е регистрацията в бюро по труда. Досега се изискваше също човек да се е осигурявал минимум 9 от последните 15 месеца. С новите правила този период се удължава – вече се искат най-малко 12 месеца от последната година и половина.

Променя се и изискването за натрупан стаж, от който зависи колко дълго ще се изплаща обезщетението. За получаване в рамките на 1 година вече ще е нужно да сме работили 15 години.

Увеличава се размерът на минималното обезщетение за безработица - от 7 лева и 20 стотинки на 9 лева на ден. За безработните, които вече го получават, НОИ ще увеличи размера служебно.

От тази година на минимума, който се изплаща 4 месеца, ще са и хората, които са напуснали работа по предложение на шефа си срещу уговорено обезщетение. Мотивът? „Тук имаме отново съгласие на служителя. Той получава предложение от работодателя, което приема т.е. това съгласие, заедно с останалите основания, при които има съгласие, е напълно идентично”, твърди Катя Кирилова от НОИ.

Досега в тези случаи хората получаваха високото обезщетение от 60 на сто от дохода. От 2018 г. ще разчитат на 9 лв. на ден.

Ако осигуряването е прекратено преди 1 януари, а документите са подадени към НОИ сега, новите правила относно размера ще засегнат само месеците с обезщетение през тази година.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар