По пътя на коронавируса: Как патогенът стигна от Саудитска Арабия до Китай. Разработван ли е като биологично оръжие? 

29 януари 2020 08:09   4029 прочита


 През март 2019 г. мистериозна пратка с изключително заразни вируси пристига от Канада в Китай Първият случай на заболяването е от 13 юни 2012 г., вирусът е сериозно изследван в Канада година по-късно 

Коронавирусът, който от близо 10 дни е основна тема на дискусия не само по световните новини, но и в цялото интернет пространство, може да се окаже биологично оръжие с произход в... Канада. Тази хипотеза изказват анализатори от сайта zerohedge, представяйки документи, които, меко казано, са плащещи. Разследването проследява произхода на коронавирусът до Саудитска Арабия. 

 60-годишен мъж от арабската държава е постъпил в частна болница в Джеда, със 7-дневна история на температура, кашлица и трудности при дишането. Той е нямал история с проблеми в белите дробове, не е взимал предписани дългосрочни лекарства и е бил непушач. Египетският вирусолог д-р Али Мохамед Заки тогава успява да изолира от дробовете на пациента до тогава не известен коронавирус, но поради незнание как да третира заболяването, се свързва с Медицински център Ерасмус в Ротердам, Холандия за помощ. 


Биолозите там успяват да секвенсират генома на новия вирус от пробата, изпратена от д-р Заки. И така по веригата въпросният коронавирус – вече напълно анализиран биологично – достига до Канадаската микробиологична лаборатория (КМБЛ) в Уинипег, където учените усилено работят да разберат опитно кои животински видове могат да бъдат заразени и са податливи на новия вирус. 

Същата тази лаборатория, според анализаторите, е таргетирана от китайски шпионаж и въпросният коронавирус пристига в Китай. 

През март 2019 г. при мистериозно стечение на обстоятелствата, изключително заразни щамове на няколко вируса от лабораторията в Канада се озовават в Китай. Това събитие предизвика грандиозен скандал, при който редица експерти по биологично оръжие зададоха въпроса „Защо Канада изпраща смъртоносни вируси на Китай? “. 

След кратко вътрешно разследване 

става ясно, че пратката е изпратена от „китайски агенти, работещи в КМБЛ, която е единствената лаборатория в Канада, която е от четвърто ниво и е оборудвана с технологията, която може да се справя с най-опасните вируси на планетата, включително Ебола, САРС, Коронавирус и др. Само 4 месеца по-късно група от китайски вирусолози са уволнени от КМБЛ. 

Смята се, твърди zerohedge, че китайците, изгонени от канадската лаборатория, са семейство микробиолози – Шянгуо Кю и съпругът й. Кю до този момент е била директорът на отделът по разработка на ваксини и антивирусни терапии към Програмата за специални патогени към КМБЛ. Тук започва и спекулацията, според която се твърди, че въпросната микробиоложка е изпратила коронавирусът към китай при „инцидента“ през март 2019 г., а крайната цел е използването на патогена като оръжие. 

„Растящият интерес на Китай към биологията, към генното модифициране и други нови технологии пораждат съмнения, че такива патогени могат да се използват с военни цели. Това би означавало нападателен биологичен агент, или модифицирана бактерия, за която само Китай има лек или ваксина. Това не са военни действия в истинския смисъл на думата, но тази стратегия е начин за постигане на цел – Китай да се превърне в глобален спасител, което да отвори възможност за неописуем макро и микро финансов растеж", казва Джеймс Джиордано - професор по неврология към университета в Джорджтаун. 

Шиагоу Кю е описвана като блестящ учен, родена в Тианжин. Завършва медицинския университет в Хубей през 1985 г., пристига в Канада през 1996 г. за изследвания по дипломната й работа. В тези редове обаче се крие голяма спекулация. Родена в Тианжин и учила в Хубей. 

Тианжин е град на изток от Пекин, който преди няколко години стана известен в целия свят с изключително мащабния взрив на... химична лаборатория. Това, че потенциален китайски микробиолог-шпионин идва от града, където се случи именно това събитие, е повече от „необичайно“ и вероятно не е случайност. Досега обаче никой изглежда не е изследвал това странно съвпадение. 

Въпросът обаче действително е следния – ако новият коронавирус действително е бил разработван като биологично оръжие, то до каква степен публикуваните в медиите данни за смъртност и брой на заразените са точни. Още повече, че в страна като Китай, чиято власт е социалистическа/комунистическа информация за подобна епидемия би била оставена строго секретна и далеч от публичното знание. Освен ако проблемът действително не е сериозен. (Най-пресен е примерът с Чернобил, който е печално известен на широката публика и бе припомнен наскоро с успешен сериал). Днес броят на жертвите в Китай надхвърля 130 души .Флагман бг
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар