Плевнелиев: Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда

06 май 2013 12:03   1806 прочита
Президентът прие строя на представителните части и поздрави военните с празника. Сн.: БГНЕС
Президентът прие строя на представителните части и поздрави военните с празника. Сн.: БГНЕС


Президентът прие строя на представителните части и поздрави военните с празника. Сн.: БГНЕС

Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда, заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие военния парад на представителните части на Българската армия по повод 6 май, а след това произнесе тържествено слово.

"Хиляди възстановени и поддържани войнишки паметници изразяват нашата почит. Въоръжените сили не са загубили връзката си с народа през вековете и остават едни от най-уважаваните национални институции. Те са оказвали и ще продължават да оказват ефективна помощ при бедствия", каза Росен Плевнелиев.

"Днес празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Събрали сме се, за да отдадем всенародна почит на нашите храбри воини. На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката на нашите сънародници, които влизаха в люти битки, отвоюваха и бранеха българската земя. Хиляди са имената на смелите воини и военачалници, записани в пантеона на българската слава. Независимо къде е воювал, българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи. Където и да е воювал, нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено", каза президентът.

"На младата Българска армия се наложи да приеме своето бойно кръщение още на Сръбско-българската война, за да защити Съединението. В годината, в която продължаваме честванията на 100-годишнината от Балканската война, не можем да не споменем превземането на Одрин. Образци на бойно майсторство оставят нашите воини в битките на Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Булаир. През Първата световна война българският войник устоя в тежките битки в Дойранската епопея, в боевете при Тутракан и освобождението на цяла Добруджа. Във Втората световна война с победите при Крива паланка, Страцин, Драва, Мур, армията допринесе за по-бързия край на войната", заяви президентът.

"Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички герои, прекланяме се пред паметта на всички наши сънародници, паднали в жертва на войните за освобождение и обединение на отечеството. Отдаваме чест на всички български воини", посочи Плевнелиев.

Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, добави той. Това се потвърждава и от високите оценки, които те дават на нашите контингенти зад граница, подчерта президентът.

Необходимо е всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията, усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия, заяви президентът.

От името на всички сънародници благодаря на днешните български воини за техния професионализъм и мъжество, с които допринасят за осъществяването на високо благородната мисия по гарантирането на националната ни сигурност и изпълняване на ангажиментите към нашите партньори, заяви още президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Приемете най-сърдечни поздрави по случай Деня на храбростта и вашия празник. Пожелавам ви крепко здраве, силна воля, неизчерпаема енергия, каза президентът в тържественото си слово.

По-рано бе отслужен тържествен водосвет на бойните знамена по повод днешния ден на Българската армия. Патриарх Неофит поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе и венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен химнът на България от гвардейския духов оркестър.

След ритуала, който завърши с тържествен марш на гвардейците, се състоя традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".

Той започна в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълняваше Химна на Република България, бяха произведени 20 артилерийски салюта.

След парада президентът Плевнелиев коментира още пред журналисти, че той е "за" купуването на нови изтребители за Българската армия.

Надявам се догодина отново всички заедно да пеем химна и да имаме малко по-силно технологично присъствие, посочи той. Българската армия трябва да има високо самочувствие. Нашата нация има нужда от силна и ефективна армия. Имаме нужда от нови самолети, имаме нужда от нова техника. Виждате колко е силна връзката - това е армията на народа, тя произтича от народа и тя е създадена да пази народа, каза още президентът.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството. Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар