Плевнелиев:  Бойко Борисов  подготвя изненада за ново правителство   

12 април 2021 06:13   6 коментара   5376 прочита


Плевнелиев:  Бойко Борисов  подготвя изненада за ново правителство 
 

Един от бившите президенти на България хвърли бомбата. Росен Плевнелиев обяви, че е разговарял с Бойко Борисов и намекна, че той ще изненада всички в България с това, което ще направи в близките дни. 

Управлението на държавата е упражнение за мъдри хора. Те отдавна трябва да са разбрали, че победата и загубата са много близо една до друга и нямат голям смисъл, заяви в ефира на бТВ президентът Росен Плевнелиев. 


 
Ще видим много нови роли. Тези избори, които минаха, бяха с висока избирателна активност спрямо кризата, в която се намираме – пандемията. Искам да благодаря на младите хора, които излязоха да гласуват, хората имат позиция и искат да я отстояват, заяви Плевнелиев. По думите му сега на ход са политиците, които трябва да докажат, че са държавници. 

Според него заявката за промяна е повече от ясна, от тук нататък предстои тя да бъде реализирана. „Всички българи трябва да си дадем сметка какво се случва не само при нас, но и по света. Винаги съм казвал, че голямата битка не е между ляво и дясно, а между демократи и популисти, това е сблъсъкът в целия свят в последните години“, посочи Росен Плевнелиев. 

Голямата битка между демократи и популисти предстои, България е заразена от популизма и ще плати висока цена, смята още Росен Плевнелиев. „Колкото по-бързо популистите дойдат на власт, толкова по-бързо ще се отървем от тях. Популистите стават статукво и следващата битка ще е срещу тях“, прогнозира президентът. 

ГЕРБ е първа политическа сила – това е едно историческо постижение, длъжни сме да не го забравяме. От друга гледна точка системните партии, тези които вярват в институции, правила и ценности, все още са мнозинство. Антисистемните партии, наричам ги още популистки, казват, че управляващите са мутри и мафия. Тези, които обещават промяна на системата, те са във възход. Те не спечелиха тези избори от гледна точка на абсолютното им число, ще им бъде трудно да направят правителство, прогнозира Росен Плевнелиев. 

Имаме президент популист, който казва, че управляващите са мутри и който обещава промяна на системата. Имаме три политически субекта в новото народно събрание – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън“, и „Демократична България“ за съжаление, които бих сложил в категорията на популистките партии. За всяка една от тях, включително и за президента, предстои да видим как те ще успеят да реализират обещанията си, заяви той. 


 
"Партията, която искаше да се нарече „Няма такава държава“ с голяма вероятност ще управлява тази държава. Референдумът през 2016 г. имаше три откровено противоконституционни въпроса, добави Росен Плевнелиев. Нека хората се замислят какво се криеше зад тези въпроси и какво щеше да се случи. Ако намалим субсидиите на партиите на 1 лв., това означава, че ги подаряваме на някакво задкулисно финансиране. Ако имаме мажоритарни избори в два тура, това означава диктатура на големите партии. Ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор, това означава абсолютна диктатура. Демокрацията се базира на баланс между интересите на различните групи и между институциите, а не налагане със сила на неустойчиви във времето решения от името на народа“, добави Росен Плевнелиев. 

„Трудни са балансите, но това е политиката и ще се избира между по-малкото зло. Бързи избори след тези, например през юли, ще доведат по-големи изненади и по-голям хаос. Почти съм убеден, че ще имаме правителство. Не изключвам коалиция между БСП, ДПС и „Има такъв народ“, нека не забравяме, че БСП и ДПС винаги са играли заедно“, коментира Росен Плевнелиев. Възможно е и трите популистки партии да се разберат за няколко важни за тях точки от дневния ред, смята той. 

„Чух се с Бойко Борисов след изборите и му казах едно единствено нещо – поздравих го за това, че ГЕРБ продължава да пише история с този резултат. Това, което мен много ме впечатли, е колко много европейски лидери честитиха на ГЕРБ“, каза още Росен Плевнелиев. 

„Борисов и екипът му са доказали не веднъж във времето, че чуват внимателно хората. Грешките са факт и аз мисля, че Борисов ги е разчел. Мисля, че е подготвил изненада следващите седмици. Не само ще покаже, че е чул внимателно гласа на народа, но и ще извади едно проевропейско и продемократично правителство“, заяви Плевнелиев. По думите му това ще е следващото поколение на ГЕРБ, което ще излезе и ще каже: Ние сме алтернатива на популистите. Никой не се страхува от служебен кабинет на президента Румен Радев, добави той, пише Novini. bg. 

6 коментара
12 Април 2021 07:59 | Петрич
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Бойко Борисов си отива


12 Април 2021 08:25 | 321
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Изненадата е, че Роско ще му крепи мадурите на Бахура!


12 Април 2021 08:30 | ?????
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Това ЛАЙНО още ли диша бе? БОКЛУКА си остава БОКЛУК завинаги!!!


12 Април 2021 09:02 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И Плевнелиев се самоизтъква пред националната конференция на Герб.


12 Април 2021 12:37 | ици
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Как си отива? Като Герб, спечелиха не ми е ясно това че никой не иска да се коалира с тях е друг въпрос


12 Април 2021 15:50 | Росенчо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ми точно, когато не управляват си отиват, бавно, но сигурно. . Тъп ли си?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар