Пет случая на морбили са регистрирани в страната през миналата седмица

11 юни 2013 13:15   7224 прочита


Пет случая на морбили са регистрирани в страната през миналата седмица, показва епидемиологичната справка на здравните власти. През по-миналата седмица само едно дете е било болно, пише “Преса”. Според специалистите изключително тревожно е, че в страната отново са се появили заразени с опасния вид шарка.

“Има задължителна ваксина и не би трябвало изобщо да имаме болни от морбили. Болестта е изключително заразна. Няма нужда някой да ви киха в лицето, достатъчно е само да влезете в стая, където има болен, за да пипнете опасната шарка,” обяснява шефът на детското отделение на Инфекциозна болните в столицата д-р Атанас Мангъров.

Тревожното според него е, че заразените деца не са от ромски произход, а са от заможни семейства. “Стана модерно напоследък родители да отказват имунизации, защото били страшни. Това е абсурдно. Страшни са болестите, те убиват,” категоричен е д-р Мангъров. Той предупреди, че ако тази тенденция продължи, може да избухне епидемия като през 2010 г. Тогава морбили натръшка 24 000 души, а 24 деца починаха.

В страната върлува още един вид шарка – варицела. 1357 деца са се разболели през миналата седмица. Десет дни по-рано случаите са били 515. “Проблемът е, че у нас все още няма регистрирана ваксина и всяка година има бум на варицела. В Европа една доза струва около 100 лева, а са необходими две, така че и да я има по родните аптеки, хората едва ли ще си я позволят. Държавата пък не я включва в задължителния имунизационен календар,” посочва д-р Мангъров.

Още преди лятото да е в разгара си, се задава и летен грип, предупредиха медиците. 3339 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през миналата седмица. Това е с 1100 повече в сравнение с последните седем дни. Половината от случаите са на т. нар. летен грип. “Това всъщност не е грип, а става дума за няколко вида вируси – ентеро, адено и рино,” разказва д-р Мангъров. Вирусът протича с висока температура, кашлица, повръщане, а понякога и с разстройство.

източник: blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар