Пендаровски осъди вандализма срещу клуба в Благоевград, поздрави македонските полицаи 

06 февруари 2023 08:01   2 коментара   2842 прочита


 

Остро осъждам вандалския акт срещу македонския културен клуб в Благоевград "Никола Вапцаров". Вандализмът и подобни престъпления не са европейски ценности и е необходимо осъждане и разбира се разкриване и съответно наказване на извършителите на това деяние. 

Това заяви в неделя македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от МКД. 

Същевременно обаче той изрази съжаление и за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на Република България, водени от депутати в техния парламент. Изразявам съжалението си, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции, написа във "Фейсбук" македонският президент Стево Пендаровски. 

 

"Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали. Искам да се позова и на изказването на бившия посланик на Република България в Република Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент. В случая добавям, че не става дума само за липсата на елементарна култура от страна на посочения човек, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македоно-българския отношения. 


За съжаление териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни изблици очакваме навременна и адекватна реакция от официална София", заяви Пендаровски. 

 

Посолството ни е уведомило официално Скопие за посещението, изпратени са и три вербални ноти 

Припомняме, че по-рано днес, министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски определи вчерашните действията на македонските сили на реда на границата с България като пример как действа една европейска полиция. 

Есъщност вчера ГКПП "Гюешево - Деве Баир" беше затворен с часове, като за причина бе посочен технически проблем в системата, а много българи изобщо не бяха допуснати в РСМ за честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, включително журналисти. Трима българи бяха арестувани и осъдени набързо, а МВнР оповести данни за упражнено насилие от страна на македонските гранични власти. 

"Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев", изтъкна Спасовски. 

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести" 
Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести" 

Граждани не бяха допуснати до църквата "Свети Спас" 

"Както пред гроба на великия Гоце в храма "Св. Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво", коментира той. 

Македонският вътрешен министър "благодари на гражданите, медиите и новинарите, които са проявили разбиране и по възможно най-професионалния начин са допринесли за достойно честване на великия Гоце Делчев". 

В цитираното по-горе от Пендаровски изявление на Александър Йорданов, той заявява, че "не съществува македонска нация. Ако имаше такава, то с нея трябваше да се отъждествяват и албанци, власи, турци, роми, които живеят в Северна Македония. Но няма такова нещо. " 

2 коментара
06 Февруари 2023 15:07 | Каруцар
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Ей, бахти наглеците. Не виждат гредата в собственото си око, а виждат треската в чуждото.


06 Февруари 2023 21:17 | Ф
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Не от счупено стъкло за 20 лева ще ги заболи макетата. Нека нашата държава спре да издава български паспорти, а вече издадените да анулира. 100 хиляди паспорта, 100 хиляди македонски семейства/поне половин милион човека/ се изхранват благодарение на "татарските" пасоши. Ето това ще има ефект. Всичко друго са само думи в дупка...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар