Пауза в преговорите за Брекзит 

05 декември 2020 08:41   3210 прочита


  
 

Преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз бяха спрени, след като двата отбора не успяха да постигнат споразумение относно равни условия, управление и риболов. 

Това се случва след едноседмични преговори между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост. 


В изявление на Фрост се признава, че тъй като преговорите в момента са в задънена улица, то двете страни са се съгласили на паузата. 

Утре се очаква британският премиер Борис Джонсън да се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят състоянието на преговорите. 

Припомняме, че правителството на Великобритания по-рано призна, че преговорите за Брекзит с ЕС са достигнали до "труден" момент и отхвърли всяко споразумение, което ограничава суверенитета на държавата. 

Ние сме в труден момент на разговорите, каза говорител на премиера Борис Джонсън. 

 

Сигурно е, че няма да договорим споразумение, което не зачита нашите основни принципи на суверенитет и връщане на контрола, добави представителят. 

"Даунинг стрийт" настоява след изтичането на преходния период на 31 декември да си върне контрола върху британските граници, да регулира държавните субсидии и да управлява риболовните си води. 

 

"Знаем, че времето изтича", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. "ЕС е готов да постигне споразумение с Великобритания, но не на всяка цена. Всеки има принципи, ясно е, че има червени линии, винаги има място за компромис", отбеляза той. 

Правителството обяви също, че следващата седмица ще продължи с прокарването на законодателство, което нарушава споразумението с ЕС за излизането от Общността. 

По-рано днес Франция предупреди, че може да наложи "вето" на сделка с Лондон, ако не зачита френските интереси. 


Още за: Брекзит   пауза     Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар