Отново протести у нас  

07 юли 2020 05:49   1960 прочита


 

Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието. Протести под надслов „Долу ръцете от морето, планините, реките“ се организират за поредна вечер в цялата страна. В столицата протестната демонстрация ще прерасне в шествие, което ще тръгне в 18:30 часа от Съдебната палата, за да се отправи към Орлов мост. 

Поредните протести се организират точно седмица след експертната дискусия в Парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки, но завърши без консенсус между заинтересованите страни. 

Андрей Ковачев от коалицията „За да остане природа в България“: 
„Има желание да се създаде закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде масово застрояване и окрадване на европейските пари“. 

От екоминистерството аргументират необходимостта от нов подход за управление на защитените зони с мотива, че страната ни не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията. БНР

Според еколозите обаче доброто управление на Натура 2000 може да бъде постигнато и без законодателни промени. 

Катерина Раковска от българския офис на Световния фонд за дивата природа: 
„Просто трябва да бъдат изготвени едни добри заповеди, които имат природозащитни цели. Става дума просто да управленческа воля и желание да се решават проблемите, а ние, за съжаление. не виждаме такова“. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар