От 1 юли започва чешкото председателство на Съвета на ЕС 

01 юли 2022 06:45   1652 прочита


 
 

Чехия поема от Франция шестмесечното ротационно председателство, а на 1 януари догодина ще предаде председателската роля на Швеция. 


 
То ще има за приоритет организирането на среща на върха за възстановяване на Украйна и прилагане на план "Маршал" за страната. 

Това обяви на 16 юни чешкият премиер Петр Фиала, пише news. bg. 

Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна с план "Маршал" за Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски, заяви Фиала. 

Той обаче поясни, че предварително условие за такава среща е мирът в Украйна. 

Фиала открои като бъдещи приоритети на новото председателство управлението на бежанската криза, следвоенното възстановяване на Украйна, енергийната сигурност, засилването на европейската отбрана и сигурността на киберпространството. 

Трябва да продължим натиска върху Русия, да запазим европейското единство по този въпрос и да продължим подкрепата за Украйна, категоричен бе чешкият премиер. 

От началото на руската инвазия на 24 февруари Чехия е подслонила над 300 000 украински бежанци и е изпратила на Украйна оръжия за над 142 милиона евро. 

За план "Маршал" за Украйна още през март заговори и Германия. 

Съгласно плана "Маршал", приложен след Втората световна война, Съединените щати предоставят на Европа днешния еквивалент на около 200 милиарда долара за четири години за икономическа и техническа помощ. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар