Още пътища ще станат платени за камионите у нас 

29 май 2020 07:59   2177 прочита


Още пътища от републиканската пътна мрежа ще станат платени и ще бъдат включени в обхвата на тол системата. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента. Строителният министър обясни, че договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от толтакси няма как да бъде актуален заради кризата. По данни на транспортния бранш превозите в периода 13 март- 26 май са редуцирани със 70 на сто.

Така че чак след като бъде направен реален анализ в извънкризисна обстановка, цените на тол таксите за километър изминато разстояние ще бъдат дебатирани отново. Направен анализ на системата обаче показва, че е наложителна промяна в обхвата на системата, тъй като в момента в част от областите на страната няма нито един пътен участък, който да е в обхвата на тол системата и за преминаване по него тежкотоварните автомобили и автобусите да плащат, обясни Аврамова пред депутатите. 

Министърът отчете, че от началото на годината до 26 май, включително, приходите от пътни такси – винетки и тол, възлизат на 186 202 712 лв. 

Членът на УС на пътната агенция проф. Олег Асенов обясни пред депутатите, че не се подготвят компенсации за шофьорите, които са платили винетки с дълъг срок на валидност, но не са могли да ги ползват заради блокираните пътища по време на извънредното положение, пише "Труд". 

Винетките се се плащат за време, а не за изминато разстояние и в европейската практика няма въведен компенсаторен механизъм, заяви Асенов. Той отчете, че по време на извънредното положение шофьорите логично са предпочели да купуват винетки с по-кратък срок на валидност, но след отмяната му отново се увеличили продажбите на електронните разрешителни с по-дълъг срок на валидност. Глас.бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар