Организатор на прочут обир беше осъден на 6 г. затвор

22 март 2016 09:25   1810 прочита
Брайън Рийдър (77 г.) е най-възрастният от обирджиите. Сн.: EPA/БГНЕС
Брайън Рийдър (77 г.) е най-възрастният от обирджиите. Сн.: EPA/БГНЕС


Брайън Рийдър (77 г.) е най-възрастният от обирджиите. Сн.: EPA/БГНЕС

77-годишен организатор на един от най-прочутите обири в историята на Великобритания, беше осъден на над 6 години затвор.

Основният организатор на обира в трезора в района Хатън Гардън в Лондон, един от най-прочутите обири в историята на Великобритания, беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Брайън Рийдър, който е на 77 години, е най-възрастният от обирджиите. Той пледира виновен за участие в заговор с цел, извършване на обир.

Рийдър се намира в затвора в Белмарш, но е тежко болен след прекаран там инсулт. Сега той може да се движи само с проходилка. Вчера той даде показания в съда чрез видеоконферентна връзка.

Сценарият на обира е достоен за холивудски филм, според прокурора по делото Филип Еванс, а средната възраст на бандата е изненадваща - 61 години.

На 9 март Джон Колинс на 75 години, Даниъл Джоунс на 61 години и Тери Пъркинс на 67 години бяха осъдени на 7 години затвор заради обира. Друг член на бандата получи 6 години затвор, а един от най-младите крадци, на 49 години, получи 21 месеца затвор условно.

Обирът, в който плячката беше на стойност около 14 млн. британски лири (около 18 млн. евро) беше извършен миналата година по време на дългия уикенд за Великден. Бандата, съставена от опитни обирджии, проникна в залата със сейфовете на трезора. За целта обирджиите се бяха дегизирали като служители на местната газова компания, носещи строителни каски.

Те проникнаха през асансьорната шахта в трезора и пробиха дупки в бетонна стена с дебелина 50 сантиметра. После напълно необезпокоявани изпразниха 73 сейфа в помещението със сейфовете на трезора.

Плячката включваше пари, бижута, скъпоценни камъни и часовници.

Всичко това беше заснето от охранителни камери в трезора.

Бандата е осъществила операцията в продължение на пет дни около Великден. Обирът беше открит едва във вторник след продължителния великденски уикенд.

Две трети от плячката все още се издирват, а един от членовете на бандата, известен само с името Базил, все още е неоткриваем за властите.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар