Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕолезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които вс€ка дама тр€бва да знае Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап
   –егистрац舫абравена парола

ќпитали да спас€т »ван “омов с хеликоптер, но бил твърде високо


19 май 2019 11:07   2051 прочита

—нимка: Summitsweb.com
—нимка: Summitsweb.com


—нимка: Summitsweb.com

–уската алпинистка Ќаст€ –унова е в тежко състо€ние в болница


»ван “омов беше издръжлив и силен алпинист, но всеки може да развие планинска болест, а на гол€ма надморска височина т€ е изключително опасна. “ова за€ви пред ƒарик радио „атур “аманг, директор на компани€та организатор на експедици€та на български€ алпинист, който загина на 17 май, след като покори хималайски€ връх Ћхотце.

“аманг добави, че са се опитали да проведат и спасителна акци€ с вертолет, но се оказало, че такава не може да бъде извършена на височината на Ћагер 4 от 7800 м.

–уската алпинистка Ќаст€ –унова, ко€то изкачи върха заедно с 35-годишни€ русенец, също е в тежко състо€ние. “€ е транспортирана тази сутрин с хеликоптер от Ћагер 2 и е в болница в непалската столица  атманду.

„атур “аманг разказа, че “омов, когото познава отдавна, е опитен катерач. — компани€та „„атурс “рекс енд ≈кспедишънс“ български€т алпинист е изкачил и връх ћанаслу.

„¬ началото, когато тръгнаха от базови€ лагер, »ван се чувстваше много добре. —лед изкачването на Ћхотце, не б€х там, не знам защо е решил да остане в Ћагер 4 на толкова гол€ма височина, тъй като там той беше без помощ от шерпа и без кислород”, об€сни “аманг.

Ѕългаринът се е изкачил до Ћагер 4 на 7800 м, а след това на 16 май е атакувал четвърти€ по височина връх в света, стъпвайки на него около 9.40 ч. сутринта.

„Ќа 17-ти май сутринта Ќаст€ се свърза с нас и ни каза, че той се чувства много зле. ѕрепоръчахме й да му даде кислород и лекарства като дексаметазон. —лед н€колко часа той се е почувствал още по-зле. »зпратихме на помощ шерпа, но беше късно. »зпратихме го от Ћагер 2, който е на 6400 м и когато той стигна до Ћагер 4, »ван беше починал“, допълва директорът на компани€та организатор на експедици€та.

„атур “аманг каза още, че са направили опит за спасителна операци€ с хеликоптер и спускане на въжета.

„’еликоптерната компани€ каза, че може да извърши такава операци€ само от Ћагер 3 на 7300 м, а Ћагер 4 е твърде високо. ¬сичко обаче се случи много бързо. Ќаст€, ко€то беше в »ван, ни каза, че той вече е в безсъзнание. »спанските алпинисти, мисл€, че са били трима души, са се опитали да го издърпат надолу, но не са успели, тъй като той е бил напълно неконтактен“, казва “аманг.

ѕо думите му, Ќаст€ –унова и другите алпинисти горе в планината са съобщили, че »ван “омов е починал около 13.30 ч. ≈дин час по-късно са тръгнали към Ћагер 2.

„Ќаст€ също се чувстваше много зле и изпратихме спасителен екип, за да € свал€т в Ћагер 2, а тази сутрин около 9.00 ч. непалско време € транспортирахме с хеликоптер в  атманду и сега е в болница. Ќ€кои спортисти се изкачват без кислород, за да изпитат силата и издържливостта си, но това е много рисковано, добави “аманг.

“ой об€сни, че други алпинисти са разказали, че “омов е слизал твърде бавно.

"“ази сутрин говорих с един канадски алпинист. “ой каза, че когато е срещнал »ван и го е поздравил, »ван не го е разпознал. Ќе е тр€бвало да нощува в Ћагер 4, тъй като там височината е твърде гол€ма. ƒа прекараш без кислород два-три дни на такава височина може да е фатално. “ъжни сме и много съжал€ваме. »скахме да помогнем, опитахме се да направим всичко за него, но не усп€хме да го спасим, тъй като беше на гол€ма височина“, сподел€ още „атур “аманг.

»ван “омов е втори€т българин, покорил връх Ћхотце без кислород след ’ристо ѕроданов през 1981 г. “ова е трети€т осемхил€дник на “омов. ѕрез 2014 г. стъпи на Ѕроуд ѕик заедно с Ѕо€н ѕетров, който остана завинаги в ’ималаите при изкачването си на връх Ўиша ѕангма минали€ май. ѕрез 2017-а “омов изкачи ћанаслу. «ад гърба си има и два седемхил€дника - ’ан “енгри и Ћенин. ѕрез 2015 г. оцел€ва, когато експедици€та, с ко€то е на път към връх Ќанга ѕарбат е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити. »ван “омов сподел€, че мечтата му е да изкачи всички 14 осемхил€дника без кислород. ƒесет от т€х са в ’ималаите и четири в  аракорум. „етвърти€т по височина в света връх Ћхотце е на границата между “ибет и Ќепал, в близост до покрива на света ≈верест.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: »ван “омов  болест  височина ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.