ООН: COVID-19 е довела до скок на сексуалното насилие  

20 юни 2020 07:18   2216 прочита


ООН: COVID-19 е довела до скок на сексуалното насилие  

Пандемията от COVID-19 е довела до скок на сексуалното насилие в глобален план. Това констатира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

"Това се повтаря във всички общности и общества, като продължава циклите на насилие и заплашва международния мир и сигурност", каза той. 

Повечето жертви са жени и момичета. 

Мерките за блокиране на населението са ограничили възможностите за подаване на сигнали, като те допълнително са засилили съществуващите структурни, институционални и социално-културни бариери за съобщаване на престъпленията. 

Пандемията COVID-19 се разраства в региони на света, вече пострадали и от войни. 

"В този Международен ден за премахване на сексуалното насилие в конфликт, ние сме солидарни с оцелелите", продължи той. 

 

Но няма достатъчно достоверни данни за статистиката по света 

Шефът на ООН призова да работим за това предотвратим и прекратим тези престъпления; поставете оцелелите в центъра на нашия отговор; да подведе под отговорност извършителите; и разширете подкрепата за всички засегнати". 

Специалният представител за сексуалното насилие в райони с конфликти Прамила Патен каза на срещата, че настоящата криза е тест за нашата решителност. 

"Не трябва да му позволяваме да обърне печалбите, постигнати през последните десетилетия за борба с дискриминацията, основана на пола, като основна причина за насилието, основано на пола, във време на война и мир", каза тя. 

Специалният представител за деца и въоръжени конфликти Вирджиния Гамба отбеляза, че макар COVID-19 да влияе върху капацитета за наблюдение, докладване и проверка на службата, екипите на място оценяват ситуацията и разработват мерки за смекчаване. 

"Важно е да не забравяме децата, засегнати от въоръжен конфликт, когато реагираме на пандемията", подчерта пратеникът на ООН, поддържайки, че "защитата, освобождаването и реинтеграцията" на децата "остава по-важна от всякога". Местата в центровете за защита от насилие трябва да бъдат увеличени 

Повече от 8 млн. са случаите на коронавирус в света, а около 460 000 са починалите. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар