Огънят край софийското село Локорско е овладян

22 август 2013 11:15   3353 прочита
Около 40 доброволци се включиха в гасенето на огъня. Сн.: Bulphoto
Около 40 доброволци се включиха в гасенето на огъня. Сн.: Bulphoto


Около 40 доброволци се включиха в гасенето на огъня. Сн.: Bulphoto

В цялата страна остава обявеният червен и оранжев код за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари. Огънят край софийското село Локорско е овладян. Вероятната причина за него е човешка небрежност.

Пламъците обхванаха около 900 дка - 500 иглолистна растителност и 400 дка сухи треви.

В 05.00 часа тази сутрин е обходен теренът на село Локорско и е установено, че няма горящи огнища, само на места са останали тлеещи натрупани дървета, които днес ще бъдат окончателно погасени, съобщиха от пресцентъра на Столична община и пожарната.

На място следят ситуацията екипи - има 10 автомобила на пожарната, три водоноски и два автомобила и служители на дирекция Обществен ред и сигурност към общината.

Кметът Йорданка Фандъкова отиде на място. Обстановката в района е спокойна, увери тя.

Още снощи огнеборците локализираха огъня, който заплашваше освен Локорско и близкото село Войняговци, но през цялата нощ останаха дежурни екипи - 9 пожарни автомобила с 46 пожарникари, 10 доброволци и 14 горски служители. Кметът на селото също е останал. Имало е няколко възпламенявания, но огнеборците са успели бързо да ги погасят.

Тази нощ също районът ще бъде наблюдаван.

Общо 220 огнеборци, военнослужещи и служители на горското стопанство се включиха в гасенето, подпомагани от 40 доброволци. Вчера в гасенето се включи вертолет от състава на Военновъздушните сили, участваха и два модула от военни формирования на Сухопътните войски.

Все още не са изяснени причините за пожара, днес експерти ще се опитат да ги установят. Според първоначалните данни на пожарната обаче става дума за човешка небрежност - най-вероятно при стопанска дейност.

Вчера беше спасен беше човек, който в началото на пожара е бил в гората, не бе допуснато и пламъците да стигнат до къщите на хората.

Мобилната лаборатория не установи превишаване на нормите над допустимите концентрации във въздуха.

Все още обаче не е локализиран огънят край село Искрец, област София.

Останалите големи пожари в страната за момента са овладяни.

Междувременно обаче тази сутрин горя сцената на Драматичния театър в Пловдив. Няма пострадали.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар