Очаква ни суха и много мека зима, според последните прогнози

15 октомври 2019 09:52   3416 прочита
Снимка: Pxhere, Twitter
Снимка: Pxhere, Twitter


Снимка: Pxhere, Twitter

Няма модели, които да очакват студена зима

Очакваните температури средно за зимния сезон декември-февруари у нас ще бъдат от около 1 до 2 градуса над обичайните, а валежите в региона - под нормалните.

Почти пълно единодушие се очертава сред дългосрочните прогнози на метеоцентралите. Според тях, след няколко години на предимно меридионална или смесена, но с доминиране на меридионалната циркулация, предстои зима с преобладаващо зонална циркулация.

Какво означава едното и какво може да се очаква при второто?

При зонална циркулация потоците над умерените ширини са предимно от запад на изток. При такъв тип циркулация през зимата, над Южна Европа и у нас доминират потоци от запад, югозапад или за кратко - от северозапад, а над северната част на умерените ширини върви безспирен наниз от атлантически циклони, поставящи бариера пред студени арктични нахлувания на юг - не и дълбоки, нито продължителни или интензивни. У нас времето е меко, с по-малко валежи, но и мъгли понякога, предимно в Тракия (в Дунавската равнина понякога в южната периферия на преминаващите северно атлантически циклони има западен вятър).

При доминиране на меридионалната такава, са възможни дълбоки арктични нахлувания на юг, но и интензивен пренос на топли въздушни маси на север. В зависимост от точния тип циркулация, у нас са възможни и топли, но и много студени периоди.

Според вчерашните актуализации на дългосрочните прогнози на повечето модели, предстои ни именно първия тип циркулация.

Зимата у нас ще бъде по-топла от обичайното и по-суха от нормалното. Поне такива са актуалните прогнози на моделите. Най-топла зима очакват трите най-авторитетни модели, тези на Европейския център, американската агенция по атмосферата и океаните (НОАА) и британските метеослужби (УКМЕТ). Според тях, средната сезонна температура ще бъде с от около градус до два градуса над обичайната. Това на сезонна база е много сериозна положителна аномалия.

Малко по-малки положителни аномалии предвиждат за региона канадските метеослужби, германските DWD и Метео Франс.

При прогнозите за вероятността за реализиране на топъл или студен вариант, прогнозите варират от 2:1 до 6-7:1 в полза на топлия (мек) вариант за предстоящата зима.

Според британските УКМЕТ, вероятността за много мека зима е 40 на сто за региона, а за много студена - под 5 на сто (останалите варианти са за умерено мека или хладна и нормална).

Напомняме, че дългосрочните прогнози често не са с достатъчна успеваемост, и това е нормално: климатът е хаотичен процес, а успехите в прогнозирането за няколко дни напред не корелират с подобни при дългосрочните прогнози, базиращи се на съвсем друг тип методика.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар