Обстановката в страната след ураганните ветрове се нормализира

19 януари 2018 09:39   1614 прочита
Снимка: Емил Кацаров
Снимка: Емил Кацаров


Снимка: Емил Кацаров

Днес ще стане ясно отменя ли се бедственото положение, обявено в Смолян и Карлово

Обстановката в страната се нормализира след вчерашните ураганни ветрове и снеговалежи на места. Днес трябва да стане ясно отменя ли се бедственото положение, обявено в Смолян и Карлово заради бурята.

Поривите на вятъра вчера в някои райони достигнаха до 140 километра в час.

Бедствието предизвика щети за хиляди левове и постави двете общини – Смолян и Карлово, в авариен режим. За щастие, жертви и ранени няма.

Тази сутрин вятър в Смолян няма, но засега бедственото положение в общината остава в сила.

Кметът на община Николай Мелемов заяви в „Тази сутрин” по bTV, че се надява по обяд или най-късно до края на деня то да бъде отменено.

Най-пострадал от вятъра вчера е пътят за с. Турян, на който има паднали дървета. Хората там вчера са получили храна и лекарства благодарение на доброволци, които са минали по заобиколен черен път. Кметът на Смолян се надява днес пътят да бъде отворен.

Денят ще е учебен за учениците. Ток има във всички села с изключение на Букаците, община Смолян, и с. Загражден, община Баните, все още няма.

Тепърва щетите в общината ще се изчисляват.

ъм момента всички републикански пътища в област Добрич са проходими, каза пред bTV Георги Стратиев, директор на областното пътно управление. През изминалата нощ са работили 26 снегопочистващи машини, които основно са обработвали пътните настилки с материали против хлъзгавост. На много места пътищата дори са сухи.

Един от критичните участъци – пътят от Добрич за границата с Румъния, вчера беше затворен. Затворена беше и отсечката Варна – Добрич. Основните причини и в двата случая бяха закъсали тежкотоварни автомобили. Вчера снежната покривка в района беше около 6 см, но бурята до обяд създаде сериозни проблеми.

Над 90 от населените места в областта вчера останаха без ток, но електроподаването вече е въстановено. Без ток остават само 3 села в община Крушари, като се очаква днес през деня авариите да бъдат отстранени, каза областният управител Красимир Кирилов.

До обяд ще бъде възстановено и водоподаването на местата, където са възникнали проблеми.

Ураганният вятър отнесе целия покрив на карловската многопрофилна болница. Нанесени са много щети на автомобили и други покривни конструкции.

Освен че нанесе щети по покривите, вятърът изкорени дървета и затвори пътища. В София през изминалата нощ е извършена обработка със смеси против заледяване на Южната дъга на Околовръстното.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар