Обама: Американските мюсюлмани живеят в страх

19 февруари 2015 10:13   5005 прочита
Барак Обама: Каузата ни е справедлива, терористите ще загубят. Сн.: EPA/БГНЕС
Барак Обама: Каузата ни е справедлива, терористите ще загубят. Сн.: EPA/БГНЕС


Барак Обама: Каузата ни е справедлива, терористите ще загубят. Сн.: EPA/БГНЕС

Барак Обама призова американските мюсюлмански общности да направят повече за противодействие на по думите му "насилието и екстремизма".

Президентът на САЩ отправи своя апел по време на провеждащата се в Белия дом тридневна международна среща на високо равнище, посветена на борбата срещу екстремизма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мюсюлманските лидери трбява да направят повече за опровергаване на схващането, че нашите страни са решени да потиснат исляма", заяви Обама, имайки предвид разказа на ислямските екстремисти, че западните страни са във война с исляма.

В изказването си американският президент посочи още, че младите мюсюлмани са особено податливи на екстремистката пропаганда, което може да ги накара да се присъединяват към "Ислямска държава" в Сирия или да извършват нападения на родна земя, допълва Ройтерс.

Като една от причните за популярността на терористичните организации Обама посочи "отсъствието на надежди за бъдеще", съобщава ТАСС.

"Трябва да предприемем действия, които екстремистите и терористите не очакват от нас. Например да останем верни на своите традиционни ценности, които ни правят свободни и все пак различни един от друг", каза президентът на САЩ.

Обама призова в частност Общото събрание на ООН да се събере наесен, за да да изработи план за действие за борба със световния тероризъм.

Американският президент призна, че много американски мюсюлмани живеят в страх след убийството преди седмица на трима студенти мюсюлмани в Чапъл Хил.

"Все още не знаем защо тези трима младежи са били жестоко убити в Чапъл Хил, но знаем, че много американски мюсюлмани в страната ни са разтревожени и се страхуват", пише Обама в статия в коментарна рубрика на в. "Лос Анджелис таймс", цитиран от Франс прес и БТА.

Американците от всички вероизповедания и с всякакъв произход трябва да останат единни с една общност в траур и да настояват никой никога да не става мишена заради това, което е, заради начина, по който изглежда или заради вярата си, посочва президентът в статията.

Изправени пред Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", които разпространяват лъжата, че САЩ са във война с исляма, всички ние трябва да изиграем роля в подкрепа на ценностите на плурализма, които ни определят като американци, отбелязва Обама.

Понякога този плурализъм бива застрашен от ненавистнически идеологии и лица от различни религии, допълва той, припомняйки трагичните убийства в сикхски храм в Уисконсин през 2012 г. и в център на еврейската общност в Канзас миналата година.

Групировки като Ал Кайда и ИД използват гнева, който се натрупва, когато хората чувстват, че несправедливостта и корупцията не им оставят шанс да подобрят живота си.

Светът трябва да предложи нещо по-добро на днешната младеж, подчертава президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар