Няма да въвеждат задължителна матура по математика, както иска бизнесът

02 април 2019 09:57   2321 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

В училище се залага на повече интердисциплинарност, а не на знания по даден предмет

Министерството на образованието и науката (МОН) засега не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, каквото искане отправи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Засега не предвиждаме да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос пред журналистите в Добрич, предаде БТА.

Министърът добави, че от догодина за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. По думите му занапред все повече изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния подход в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова само на знания по определена дисциплина. Красимир Вълчев посочи като добър индикатор ръстът на учениците, които тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.

През тази година със Закона за държавния бюджет на училищата са предоставени допълнително 25 000 000 лева за организиране на дейности по интереси и обобщените данни показват, че 60 на сто от тези занимания са в областта на математиката, техниката и природните науки, добави министърът на образованието.

Красимир Вълчев участва в граждански диалог в Добрич за развитие на образованието, иницииран от ГЕРБ. На форума министърът заяви, че в следващите двайсет години ще има повсеместен недостиг на специалисти и все по-малко хора ще се включват в пазара на труда. Затова предизвикателствата пред образователната система са да обхванем, задържим и приобщим всички деца към образованието и да осигурим модернизация на системата, да направим прехода от документа към креативния учител, каза Красимир Вълчев.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар