НС ще обсъжда редица важни закони в последните си дни 

25 януари 2023 07:30   1152 прочита


 
 

Започват да текат последните дни на 48-ото Народно събрание, след като вчера президентът обяви, че ще го разпусне на 3 февруари. Днес депутатите трябва да обсъдят на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. 

Промените в Гражданско-процесуалния кодекс също влизат в дневния ред на парламента за окончателно приемане. Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за медиацията. 

С промените в Гражданско-процесуалния кодекс заповедното производство става електронно. Дигитализирани стават и актовете на съда, като по този ред ще се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва. 

С поправките в Закона за съдебната власт се укрепва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията, като му се дава възможност да отправя предложения пред съответните колегии за прецизиране на етичните правила. 

На първо гласуване ще бъдат обсъдени промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които уреждат участието на въоръжените сили на територията на страната и регламентира процеса по осъществяване на оперативното ръководство и срока, когато изпълняват задачи зад граница. 

Депутатите трябва да решат и дали страната ни ще увеличи акционерното си участие в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. 

 www. dnes. bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар