НС гласува днес за удължаване на извънредното положение

03 април 2020 08:57   2674 прочита


Народното събрание ще гласува днес предложението за правителството удължаване на извънредното положение до 13 май, както и актуализацията на бюджета на първо четене. Това ще стане на извънредно заседание с начален час 14 часа. За това съобщи вчера председателят на парламента Цвета Караянчева, която първо свика депутатите на 2 април. Заседанието обаче бе отложено, тъй като депутати дадоха положителни проби за коронавирус. Преди това комисии ще гледат законопроектите.

На 1 април Министерският съвет предложи на Народното събрание да удължи срока на обявеното извънредно положение. На 30 март министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание. Предвижда се бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева. ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета.

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев на излизане от Народното събрание след председателски съвет. Във връзка с наложените в страната противоепидемични мерки, депутатите ще гласуват по групи така, че в залите да не се струпват много хора наведнъж. Припомняме, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Даниела Малешкова дадоха положителни проби за коронавирус. Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавирус.

По тази причина всички народни представители бяха изследвани. Миналата седмица след разгорещени спорове, Народното събрание гласува да спре работа във връзка с опасността от разпространение на коронавирус. Против това се обявиха категорично от БСП, които отправиха обвинение, че по този начин се суспендирала Конституцията. 457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 16.40 вчера. Тази сутрин бе обявено, че новата област с установен случай е Видин.

Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25. Припомняме, че Караянчева предизвика вчера бурни реакции в социалните мрежи, след като потвърди новината, че депутатските заплати ще бъдат увеличени. По думите ѝ, това ще стане от 1 май. Самата тя счита за популистки призивите за намаляване на възнагражденията във време на криза и настоява, че народните избраници ще даряват средства. Това идва на фона на новината за над 31 000 безработни, регистрирани от началото на извънредното положение.

news.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар