Нови случаи на тормоз над психично болни хора в Качулка

14 април 2018 10:30   4050 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Нови случаи на тормоз над психично болни хора в Качулка. Сигналите идват от служители в Дома за хора с умствена изостаналост. Те твърдят, че директорът и техни колеги прикриват истината. От ръководството отказаха коментар.

Корпусите на Дома за хора с умствена изостаналост са строени през 70-те години. Там са настанени 240 потребители с различна степен на умствена изостаналост. За тях се грижи персонал от 120 души.

Георги Маринов е бивш директор на Дома в Качулка, сега – социален работник. Твърди, че има системно насилие и побой над болните от страна на персонала. По думите му, един охранител бие болните „като кучета, в ъгъла, за да не се вижда на камерите”.

Пред Дома срещаме жена, която разказва случай от преди месец.

"Бият ме и ме душат, аз съм с астма, а те ме душат... и аз с ръце едвам се отървах и той като ме удари с ръката, светулки видях”.

Твърди, че е бита от нейния настойник Злати Стоянов и, че не може да се оплаче, защото всичко това ще продължи.

Мария Кирова, която се пенсионира след 30 години работа в Дома, алармира и за друг проблем, който твърди, че се прикрива.

"Препарати нямаше повече от 4-5 месеца. Дойде ХЕИ, намериха някакви препарати, почистиха, после по същия начин.. Трима ли бяха изолирани от краста… каза да се мълчи, да не казваме, че е краста”, казва Мария Кирова.

Директорът на Дома Злати Стоянов, както и от община Сливен, която отговаря за институцията първо приеха, а после отказаха да коментират.

Бившият директор твърди, че е подавал сигнали за случващото се в Качулка и до прокуратурата. Отговорили му, че нямат основания за проверка.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар