Нова ескалация на напрежението в Близкия изток

23 август 2013 13:30   5268 прочита


Израелската армия нанесе въздушен удар близо до ливанската столица Бейрут, съобщава „Аарец“. Ударът е отговор на ракетите, изстреляни от "Катюша", базирана в Ливан вчера.

Новината е потвърдена от израелското министерство на отбраната. Няма информация какви поражения са нанесени.

Ударът е "отговор" на вчерашната ракетна атака по Израел, дошла от ливанска територия. Този район се контролира от ливанската радикална шиитска групировка „Хизбула", но в миналото от тази територия е имало нападения и от сунитски, и от палестински бойци, коментират от военното командване. „Ракетният обстрел не бе провокиран от наша страна", настоява Израел. Атаката принуди Тел Авив да затвори въздушното си пространство.

Вчера израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол” е прехванала успешно ракети, изстреляни от "Катюша", базирана в Ливан към израелския регион Западна Галилея, предаде „Йедиот ахронот”. Най-малко две ракети са изстреляни от Ливан към Северен Израел, предаде и Ройтерс.

Според израелската полиция и ливанските сили за сигурност, няма пострадали хора, нито материални щети. Ливански медии също съобщават, че две ракети са били изстреляни срещу Израел от региона Ал Калила в южната ливанска област Тир. Ливанската официална агенция посочва, че от Тир са били насочени четири ракети към Израел.

Според силите за сигурност в Ливан изстреляните ракети са две. Израелската полиция пък обяви, че най-малко три ракети са били изстреляни срещу територията на Израел. Медии в страната обявиха, че една от ракетите е била прехваната от системата „Железен купол”.

източник: blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар