Нова драма с НДСВ: Гонят партията от "Врабча"

23 август 2014 10:38   3616 прочита
Пететажната сградана НДСВ в идеалния център на София. Снимка: Пламен Трифонов
Пететажната сградана НДСВ в идеалния център на София. Снимка: Пламен Трифонов


Пететажната сградана НДСВ в идеалния център на София. Снимка: Пламен Трифонов

Всеки момент царската партия трябва да напусне сградата на „Врабча” 23 в София. Заповедта за освобождаване на помещенията е на областният управител на София, съобщава Vevesti.bg. От понеделник заетите от царисти помещения в сградата трябва да са освободени.Договорът за наем е до 2015 година, но още миналата година е отпаднало основанието за ползване на държавната сграда. На парламентарните избори през 2013 година НДСВ не спечели като коалиция една 1.6 процента (заедно с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов) и това я лиши от държавната субсидия. Към нея партиите и коалициите по закона за политическите партии получаваха и друга облага – да ползват държавни имоти на символични наеми –под 0.5 евро на кв.м. и то на престижни места в центъра.

НДСВ се провали и на евровота през май, като Антония Първанова в коалиция с Илияна Раева спечелиха малко над 20 000 гласа.

В момента от партията правят всичко възможно да отложат напускането на престижната сграда. Там жълтите държат три етажа с обща площ около 1500 кв.м. с кабинети и секретарки за председателката Първанова, нейните заместници, както и голяма Заседателна зала. На партера пък има специално оборудвана зала за пресконференции. Там се намира и нещо като приемна за хора, които искат да се обърнат към царя.

Запознати твърдят, че партията вероятно ще има затруднения да си плаща и наемите към държавата, защото част от парите й са блокирани в КТБ. Вчера НДСВ се регистрира за самостоятелно участие в изборите, но не се знае с какви средства ще организира кампанията си, след като за евровота изхарчи официално над 710 000 лева.

Възможно е от областната управа на София да си затворят очите и да направят компромис, като отложат „изселването” на НДСВ след изборите. Проста сметка и сравнение с пазарните цени на наемите за офис-площи в центъра показват, че от преференциалните цени дъроавата губи по 25 000 лева месечно или 300 000 годишно.

Преди 2 години НДСВ, която държеше цялата 5-етажна сграда, освободи последните 2 етажа, където се настаниха от НАП – „Големи данъкоплатци”.

Група известни имена от партията настояват за нейното закриване и даряването на останалите средства в партийната каса на фонда за лечение на деца. Заради опитът на Първанова да „върже”НДСВ в коалиция с Бареков бившият външен министър и изтъкнат натовец Соломон Паси и бившата лидерка на жълтите Христина Христова обявиха, че напускат ръководството на НДСВ и замразяват членството си в партията.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар