Нов закон може да се превърне в кошмар за военните

30 юли 2018 09:21   3147 прочита


Близо четири денонощия в извънработно време ще трябва да се трудят военните. Това предвижда проектонаредба на МО. Според сега действащите армейски правила, служителите под пагон не може да работят отгоре повече от 60 часа в годината. Съгласно промените в наредбата за разпределението на труда във войската обаче таванът скача на 90 часа. Освен това максималната продължителност на извънредните занятия без прекъсвания скача от 20 на 40 часа.

Часовете допълнителен труд на военните все пак ще бъдат компенсирани с намаляване на работното време в нормалните дни, когато те са на служба, но не и както сега с цели почивни дни. Промените на наредбата предвиждат и при необходимост носене на дежурства от над 24 часа. Новите правила ще важат включително за армейците, които са на служба в натовски структури в страната.

За всички поизпотили се допълнително войници началникът на съответното формирование ще определя размера на паричния бонус, който те ще вземат над заплатите си за извънредния си труд. На фона на повечето допълнителна работа за военните, парите им за храна ще бъдат увеличени също с промени в нормативните правила. Съгласно тях порционните ще скочат минимум с една трета повече спрямо сегашния им размер. Във въпросната изцяло нова наредба пише, че месечният порцион в армията не може да бъде под 120 лв.

Така допълнителните суми, които войниците получават основно за храна, се изравняват с тези за служителите на МВР, а до неотдавна войниците се подписваха под възнаграждения, към които се добавяха едва 90 лв. Проверка на „Монитор“ установила, че преди регламентирането на новия праг с наредба, точно по 120 лв. получавали войниците в някои поделения от около година насам.

Освен тях униформените в армията са получавали на ръка и по около 100 лв. допълнително за храна. Причината е, че армията се лиши масово от готвачите си, а и не във всяко военно формирование може да бъде доставяна манджа. Сумата обаче варира според дадените дежурства. Според предварително направените анализи пък увеличението в порциона на армейците струва на хазната около 13 млн. лв.

blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар