Норвегия затваря границите си за чужденци  

28 януари 2021 06:33   1134 прочита


 Норвегия затваря границите си за чужди граждани - в страната ще бъдат допускани само лица, които имат статут на постоянно пребиваване, съобщиха от МВнР. 

По информация на посолството ни в Осло новите изисквания влизат в сила в полунощ на 28 януари срещу 29 януари 2021 г. Те се въвеждат с цел да бъде ограничено разпространението на по-заразния британски щам на коронавируса. 

Изключения от изискването се допускат по хуманитарни причини, сред които са случаите на оказване на специални грижи за граждани в Норвегия и за чужденци, които се събират с деца си. В страната ще могат да влизат и близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, като кръгът обхваща единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители. Изключения се прилагат и за служители на чуждестранни медии, за моряци и екипажи в авиацията, за чужденци, ангажирани с превоз на стоки и с пътнически транспорт. Забраната няма да важи за чужденци, ангажирани с критични социални функции и др. 

Две седмици след въвеждането на новата мярка норвежките компетентни органи ще направят оценка за нейната ефективност и за нуждата на евентуалното ѝ продължаване. 

 

По-рано норвежките власти обявиха, че в страната се влиза само с PCR-тест за коронавирус, направен не по-рано от 24 ч. преди пътуването. То остава в сила за пътниците, които имат право да влизат в страната. Изисква се и предварителна регистрация на влизащите в Норвегия, задължителен тест на границата и задължителна карантина. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy. [email protected] bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар