Николай Витанов от БАН: Надвиши ли броят на болните 300, ще се претовари здравната система 

04 юли 2020 10:46   3007 прочита


Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента се очакват 10 000 регистрирани в България. 

Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който дава данни, изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб. 

"От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен", коментира той. 

Според математика, стигне ли броят на заразените 300, ще се изпуснат нещата, защото здравната система ще се претовари. 

Той обясни, че в момента за целия период, когато човек се зарази, разболее, оздравее, той ще зарази 1, 3 или 100 ще заразят 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза още професорът. 

Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност", категоричен е проф. Витанов. 

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очакват кой знае какви грамадни скокове. 

Той коментира, че здравната система все още има капацитет да поеме болните, но не е ясно докога. Легла винаги ще се намерят според него, но проблемът е откъм специалисти, които да обгрижват болни. 

Математикът беше категоричен, че мерките са изиграли своята роля в началото. Но с течение на времето правителството и да иска сега, няма да може да ги наложи отново.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар