Николай Витанов: Краят се вижда. Ако вирусът се завърне през есента, ще е в по-лека форма 

25 май 2020 08:48   2398 прочита


 "В момента разпространението на заразата е на предпоследната фаза за този сезон. Ще има между 20 и 40 новозаразени на ден, този сценарий е стабилен. Следващият стабилен сценарий е между 0 и 20, ако разбира се мерките се спазват. След това ще видим табелата "Край". Преди около седмица стабилен беше сценарият 50-80. Сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20. Аз на 18 март казах "два месеца и половина-три". Това е средата на юни, до към 20-ти", каза специалистът в студиото на сутрешния блок на БТВ. 

"Оттам нататък зависи какво ще е поведението на този вирус. Знаете, че досега два пъти е имало епидемии от такива вируси и двата пъти те са затихнали от само себе си. Разпространението им обаче не бе толкова голямо. Там бяха няколко хиляди, сега са няколко милиона. Една трета е вероятността е да отшуми. Друга една трета е да отиде в Латинска Америка, Африка, където е зима, и да се върне есента. И там вече има няколко варианта - зависи, ако той желае да се разпространява по-добре сред хората, той трябва да мутира и да намали остротата, с която атакува човешкия организъм. Тоест, можем да сме свидетели на завърнала се епидемия, но в по-лека форма. Това е и най-лекият вариант - ако той се завърне, да се завърне в по-лека форма през есента", коментира още той. 

"Основният проблем е ако дойдат много хора от чужбина. Виждате какво стана, когато се върнаха българите от Холандия. Цели области пламнаха. Слава Богу, че клъстърите бяха хванати навреме. 

За повторно затваряне през есента - зависи дали ще се върне вируса и под каква форма. Ако има ваксина дотогава няма да има никакъв смисъл от затваряне. Мярката за носенето на маски даде резултат, препятства се разпространението на вируса така. Друго положително беше поставянето под карантина на завръщащите се от чужбина. Важно е и, че правителството послуша експертите, в други държави това не се случи", завърши професорът. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар