Нетаняху си дава 2-3 седмици за кабинет

18 март 2015 10:23   1915 прочита
Бенямин Нетаняху обяви изборната си победа. Сн.: EPA/БГНЕС
Бенямин Нетаняху обяви изборната си победа. Сн.: EPA/БГНЕС


Бенямин Нетаняху обяви изборната си победа. Сн.: EPA/БГНЕС

Партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху получава 30 места в израелския парламент, a Ционисткият съюз - 24 места. Нетаняху си дава 2-3 седмици за кабинет.

Третата по сила парламентарна група ще бъде обединения блок на израелските арабски партии, които получават 14 места.

По-рано се съобщаваше, че Ликуд и коалицията на Ицхак (Исак) Херцог ще получат по 27 места в 120-местния израелски парламент.

Към момента са обработени 99,5 на сто от бюлетините, предаде Централната избирателна комисия (ЦИК) на Израел.

Нетаняху обяви победата си още снощи. Първите резултати изглежда му гарантират трети пореден премиерски мандат, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Нетаняху си дава 2-3 седмици за съставяне на правителство.

Силван Шалом, високопоставен представител на Ликуд, вече заяви, че партията ще се опита да създаде правителство с подкрепата на десни и ултраортодоксални групи.

"Израел каза днес много ясно "да" на премиера Нетаняху и на Ликуд", заяви Шалом, цитиран от ДПА.

Оставането на Нетаняху на власт вероятно ще означава проблеми за мирния процес в Близкия изток, отбелязват наблюдателите. Същевременно палестинците заявиха, че продължават дипломатическата си офанзива.

За рекордна активност от 71,8% от имащите право на глас 5,9 милиона граждани на Израел съобщи ЦИК. На парламентарни избори през 2013 г. избирателната активност е била 66,6%, през 2009 г. - 65,2%, а през 2006 г. - 53,2%.

Палестинците: Резултатите погребаха мирния процес

Палестинската автономна власт ще ускори процеса по даването под съд на Израел в Международния наказателен съд (МНС) заради резултатите от израелските избори, заяви палестинският главен преговарящ Саеб Еракат за радио "Гласът на Палестина, цитиран от ДПА.

"Бенямин Нетаняху ще състави и следващото правителство и заяви, че е против палестинска държава. Съвсем ясно е, че няма партньор в Израел за мирния процес. Сега е ясно, че израелското общество подкрепя погребване на мирния процес, погребване на решението с две държави и продължаване с диктати и селища", добави палестинският главен преговарящ.

Еракат заяви, че изборните резултати в Израел оправдават палестинската дипломатическа стратегия за присъединяване към МНС и други международни договори и организации.

По думите му международната общност, по-специално САЩ, трябва да спре да третират Израел като държава над закона.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар