Ќовините на югозападна Ѕългари€
«авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018   расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики
   –егистрац舫абравена парола

Ќетан€ху не усп€ да състави кабинет, нови избори в »зраел през септември


30 май 2019 10:10   1547 прочита

—нимка: Shutterstock
—нимка: Shutterstock


—нимка: Shutterstock

Ѕезпрецедентна ситуаци€ в страната


»зраелски€т парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември, съобщи ‘ранс прес, цитирана от Ѕ“ј.

 несетът гласува тази нощ за разпускането си на второ и трето четене със 74 гласа "за" и 45 "против" по инициатива на парти€ "Ћикуд" на премиера Ѕен€мин Ќетан€ху.

“ой не усп€ да състави правителствена коалици€ след парламентарните избори през април, а срокът за състав€не на кабинет изтече в полунощ.

ќрганизирането на втори парламентарни избори в рамките на една година и разпускането на парламента само месец, след като депутатите встъпиха в длъжност е безпрецедентна ситуаци€ в истори€та на »зраел, отбел€за ƒѕј.

¬отът през септември ще бъде пет месеца след гласуването на 9 април. ѕарти€та "Ћикуд" на Ќетан€ху, който е на власт от 13 години, спечели изборите, но той не усп€ да състави пети€ си пореден кабинет. —рещу сами€ него пък се вод€т три дела за корупци€, припомн€ ЅЌ“.

ћеждувременно съпругата на израелски€ премиер —ара Ќетан€ху постигна извънсъдебно споразумение по дело за неправомерно използване на кетъринг с държавни средства в резиденци€та на мъжа й, предадоха –ойтерс и “ј——.

—ара Ќетан€ху се е съгласила да изплати 55 000 шекела (около 15 000 долара) - 45 000 шекела възстанов€ване на държавни средства и 10 000 шекела глоба и е приела да бъде призната за виновна в "преднамерено възползване от чужда некомпетентност". ¬ зам€на на това отпадат пред€вените й обвинени€ в злоупотреба с държавни средства и измама.

—поред прокуратурата —ара Ќетан€ху и служител на премиерската канцелари€ неправомерно са получили над 100 000 долара държавни средства от 2010 до 2013 г. за кетърингови услуги за резиденци€та на премиера. ѕоръчките до ресторантите са заобиколили законовата забрана за купуване на €сти€ от външни хранителни заведени€ при наличието на щатен готвач в държавно ведомство.

»звънсъдебното споразумение бе постигнато след шест месеца преговори и ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от съди€.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: Ќетан€ху  кабинет  »зраел ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.