Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018  Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики
   –егистрац舫абравена парола

Ќетан€ху може да загуби властта в »зраел след избори, в които н€ма победител


18 септември 2019 10:02   1491 прочита

—нимка: AP/Ѕ“ј
—нимка: AP/Ѕ“ј


—нимка: AP/Ѕ“ј

—егашни€т премиер иска кабинет само от ционисти, съперникът му е готов да преговар€ с всеки


¬черашните парламентарни избори в »зраел не излъчиха €сен победител. —лед вота и двамата главни съперници - премиерът Ѕен€мин Ќет€н€ху и Ѕени √анц, об€виха, че ще прав€т правителство.

—поред последните екзитполове Ћикуд на Ќет€н€ху получава между 30 и 32 места в 120-членни€ парламент, а "—иньо и б€ло" а √анц - 32 места. «аедно с местата на стратегическите си или потенциални съюзници, двете партии биха получили около 55 или 56 места при необходими 61 за постигане на мнозинство в 120-членни€ парламент. “оест, нито една от двете партии заедно с традиционните им съюзници н€ма да успее, според прогнозните резултати, да получи необходимото мнозинство.

»зраелските арабски партии са включвани в блока на √анц.

Ќа какво се над€ва Ќетан€ху

»зраелски€т премиер Ѕен€мин Ќетан€ху за€ви днес, че ще изчака окончателните резултати от изборите и ще започне преговори за състав€не на "силно ционистко правителство", съобщиха –ойтерс и ‘ранс прес, на които се позова Ѕ“ј.

Ќетан€ху не об€ви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата д€сна парти€ Ћикуд след изборите.

"¬ следващите н€колко дни, ние ще започнем преговори за състав€не на силно ционистко правителство", за€ви Ќетан€ху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ќие ще водим преговори с възможно най-гол€м брой партньори, за да избегнем състав€нето на опасно антиционистко правителство (...), н€ма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на »зраел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от ‘ранс прес.

Ќетан€ху изтъкна, че »зраел е изправен пред "огромни предизвикателства", предаде “ј—— "Ќие посто€нно противостоим и действаме срещу »ран без страх, скоро президентът на —јў ƒоналд “ръмп ще представи сво€ план (за уреждане на конфликта в Ѕлизки€ изток), който ще определи бъдещето на »зраел и ние тр€бва да гарантираме, че нашите постижени€ ще бъдат запазени", добави Ќетан€ху.

Ќа какво се над€ва √анц

Ћидерът на израелската центристка парти€ "—иньо и б€ло" Ѕени √анц, за€ви днес, че ще работи за състав€не на правителство на националното единство и похвали успеха на парти€та си на състо€лите се вчера парламентарни избори, съобщиха –ойтерс и јсошиейтед прес.

"ўе изчакаме окончателните резултати, но както сто€т нещата, ние изпълнихме нашата миси€", за€ви бивши€т генерал пред привърженици в “ел јвив. √анц добави, че Ќетан€ху "не е усп€л в миси€та си" да спечели пети мандат. Ћидерът на "—иньо и б€ло" каза също, че вече е започнал преговори с потенциални съюзници, но не спомена парти€та Ћикуд на Ќетан€ху. "√отов съм да разговар€м с всеки", увери Ѕени √анц.

Ќакъде ще поеме трети€т в играта - Ћиберман

ѕри създалата се тази ситуаци€ създаването на следващи€ кабинет веро€тно ще зависи от националистическата парти€ "Ќаши€т дом »зраел" на јвигдор Ћиберман, ко€то може да получи между 8 и 10 места в парламента. ѕо-рано вчера Ћиберман призова за състав€не на широко либерално правителство на националното единство с участието на неговата парти€, Ћикуд и "—иньо и б€ло" - без участието на ултраортодоксалните еврейски партии. .

÷ентралната избирателна комиси€ на »зраел об€ви, че избирателната активност е била 69,4 процента, малко по-висока от предишни€ вот през април.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: Ќетан€ху  власт  »зраел ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.