Нетаняху: Иран печели легитимност на ядрената си програма

04 април 2015 11:44   3129 прочита
Бенямин Нетаняху дефинира договореностите в Лозана като ”историческа грешка”. Сн.: EPA/БГНЕС
Бенямин Нетаняху дефинира договореностите в Лозана като ”историческа грешка”. Сн.: EPA/БГНЕС


Бенямин Нетаняху дефинира договореностите в Лозана като ”историческа грешка”. Сн.: EPA/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи рамковото споразумение с Иран относно ядрената политика на страната като "примиряване".

Той сравни действията на преговарящите с ислямската страна държави с политиката на примирение срещу Хитлер, довела до подписване на Мюнхенското споразумение от 1938 г., пише "Frankfurter Rundschau", цитиран от Фокус.

Бенямин Нетаняху дефинира договореностите в Лозана като "историческа грешка", която ще "направи света още по-опасен", тъй като в крайна сметка Иран печели легитимност на ядрената си програма, а свалянето на санкциите ще стимулира развитието на икономиката.

Израелският премиер продължава да настоява за пълен демонтаж на иранските ядрени съоръжения и не изключва необходимостта от нанасяне на военен удар срещу Техеран.

Вчера стотици иранци се стекоха по улиците, за да отпразнуват пробива в ядрените преговори със Запада, който може да прекрати 12-годишна криза.

Иранският президент Хасан Рохани приветства рамковото споразумение по иранската ядрена програма.

В обръщение към иранския народ по националната телевизия Рохани посочи, че споразумението от Лозана е историческо за иранския народ.

По неговите думи Иран ще го спази, ако световните сили на свой ред следват поетите от тях ангажименти.

Иранският държавен глава допълни, че световните сили са се съгласили Иран да продължи да обогатява уран на своя земя, което досега са смятали за заплаха за региона.

Рохани заяви още, че споразумението отваря "нова страница" в отношенията на Техеран със света. Според него чрез него ще се даде възможност за просперитет и по-добри икономически възможности за страната.

В четвъртък след продължили осем дни преговори в Швейцария, шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, което трябва да доведе до отмяна на санкциите.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален, обяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Ядреният обект във Фордо пък ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар