Ненормираното работно време влияе зле и на способностите

04 ноември 2014 10:41   3252 прочита
Работният ден може да започва в 6 ч. вместо в 4 ч. сутринта, съветва изследовател. Сн.: EPA/БГНЕС
Работният ден може да започва в 6 ч. вместо в 4 ч. сутринта, съветва изследовател. Сн.: EPA/БГНЕС


Работният ден може да започва в 6 ч. вместо в 4 ч. сутринта, съветва изследовател. Сн.: EPA/БГНЕС

Ненормираното работно време води до изхабяване на когнитивните способности* на хората, сочи британо-френско изследване.

За нощния труд и за променящото се работно време вече се подозира, че играят роля в различни здравни проблеми, като язви, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Сега обаче учените изследвали въздействието им върху когнитивните способности на хората, предаде АФП, цитирана от БТА.

В продължение на 10 години изследователите наблюдавали 3000 служители от Южна Франция на възраст между 32 и 62 години. Те работели в най-различни производствени отрасли. От тях половината били на ненормирано работно време в продължение на поне 50 дни в годината. Техните когнитивни способности - памет, внимание, скорост на реакцията - били измервани на три пъти, съответно през 1996 г., 2001 г. и 2006 г. чрез невропсихологически тестове.

Тестовете показали, че хората на ненормирано работно време страдали от по-бърз спад на когнитивните способности в сравнение с другите.

Изследването показало, че след смяна на работата това отрицателно въздействие върху когнитивните способности трае най-малко пет години. Според експертите, за да се ограничи ефектът на ненормираното работно време, трябва да има персонално медицинско наблюдение и по-добра организация на труда, която да позволява по-благоприятни за съня часове.

Например работният ден може да започва в 6 ч. вместо в 4 ч. сутринта, казва Жан-Клод Марке, изследовател от Тулуза, участвал в проучването.

Ненормираното работно време е все по-разпространено в различни професионални среди, но е и обект на редица изследвания в последните години.

Нощният труд беше категоризиран като "вероятно канцерогенен" през 2007 г. от Международния център за изследвания на рака - агенцията към Световната здравна организация, отговаряща за онкологичните заболявания. Смята се, че рискът от рак се увеличава при нощен труд заради нарушаването на биологичния ритъм.

През 2011 г. шведско изследване показа, че нощният труд увеличава риска от множествена склероза при младите. Следващата година френско изследване показа, че има повишен риск от рак на гърдата при 30 процента от жените, работещи през нощта.

*Познавателна способност или когнитивност (на английски: Cognition): способност за вземане на решение, решаване на проблеми, запаметяване и езикови способности.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар