Натиск над Байдън да бойкотира Олимпиадата в Пекин през 2022 г. 

23 февруари 2021 08:18   1474 прочита


 Конгресменът от щата Ню Йорк Джон Катко призова президента на САЩ Джо Байдън да бойкотира зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година заради действията на Китай срещу уйгурите, съобщи АП. 

"Действията на китайската комунистическа партия противоречат на ценностите както на САЩ, така и на техните съюзници по света. 

Участието в олимпийските игри, проведени в държава, която открито извършва геноцид, не само подкопава тези общи ценности, но и опетнява обещанията. дадени на всички, които се стремят към свободно и справедливо общество ", се казва в апела на Джон Катко. 

Копия от писмото му бяха изпратени до Международния олимпийски комитет (МОК), както и до американския помощник по националната сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. 

На 16 януари опозиционната консервативна партия на Канада поиска управляващата либерална партия да окаже натиск върху МОК да отложи игрите, които трябва да се проведат от 4 до 20 февруари 2022 г., в Пекин, заради геноцида над уйгурите, така и поради задържането от китайските власти на канадски граждани. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар