Напрежение в Русия  : Ако Турция разположи военни бази в тези страни... 

20 юни 2021 08:28   2331 прочита


 . 
Разполагането на военни съоръжения на НАТО близо до руските граници е причина за „специално внимание“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод информация, че Турция може да създаде свои военни бази в Азербайджан, предаде „Хюриет дейли нюз”. 

„Разполагането на военни съоръжения на страни от НАТО близо до границите на Русия е причина за специално внимание и необходими стъпки за осигуряване на сигурността”, каза Песков. По-рано попитан за възможността за турски военни бази в Азербайджан, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „не коментира слухове”. 

Както е известно, Турция и Азербайджан поддържат изключително близки дипломатически и военни отношения. Отношенията между Анкара и Баку следват доктрината на „една нация, две държави”. Турция оказа голяма военна подкрепа на Азербайджан във войната срещу Армения в окупираните от арменците територии в Нагорни Карабах. 

Турското издание коментира и бизнес отношенията между Турция и Русия, в частност туризма и очакванията за лятото. Турция е най-популярната дестинация сред руските туристи. През 2019 г. над 7 милиона руски туристи посетиха Турция, повече от която и да е друга страна. 

През 2020 г., дори с пандемията, над 2, 7 милиона руски туристи избраха Турция за своя ваканционна дестинация. Само след дни Русия ще възобнови пълномащабния въздушен трафик с Турция. 

Русия бе спряла полетите към Турция на 15 април заради коронавирусната пандемия. Българското външно министерство потвърди, че Русия възобновява и до нашата страна полетите. Правителството на Руската федерация обяви решение за възобновяване на полетите на Русия с редица страни, сред които и България, считано от 28 юни 2021 г. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар