Напрежение край морето заради планове за ново застрояване

18 април 2018 09:59   2226 прочита


Докладът е отворен за обсъждане до 4 май. Няколко дни преди това в Синеморец подготвят протест

Напрежение край морето – заради планове за ново застрояване. Те са част от промените в общия устройствен план на община Царево.

От местността Поляните в Синеморец, особено при хубаво време, се разкрива една от най-красивите гледки към морето и към устието на река Велека. Опасенията на част от хората тук са, че и на тези поляни е предвидено да се строи.

„Старият план, който е бил правен преди нас, е с 40% плътност, ние ще се борим за 20% и ниско строителство”, казва кметът на село Синеморец Костадин Диков.

В съседното село Варвара темата е още по-болезнена.

Според природозащитници новите урбанизирани територии ще са по-малко спрямо стария план, но и за тях са необходими нови пътища, ток и вода, а те не са предвидени в проекта за изменение на плана.

„За Природен парк „Странджа” са 800 декара. Въпросът е не че са много тези 800 дка. Въпросът е къде са. Защото се предвижда отново урбанизиране на териториите, които са близки до черноморското крайбрежие”, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

„Това е само начало на екологичната оценка… Просто трябва да има краен контур и веднъж завинаги да стане ясно къде е границата на природния парк и къде е границата на регулацията”, казва кметът на община Царево Георги Лапчев.

Докладът е отворен за обсъждане до 4 май. Няколко дни преди това в Синеморец подготвят протест.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар