Намериха 3 бомби в супермаркета в Треб, Франция

25 март 2018 10:05   1985 прочита
Почит към жандармериста Арно Белтрам, който загина при атентата в супермаркета в Треб, Франция. Сн.: БТА
Почит към жандармериста Арно Белтрам, който загина при атентата в супермаркета в Треб, Франция. Сн.: БТА


Почит към жандармериста Арно Белтрам, който загина при атентата в супермаркета в Треб, Франция. Сн.: БТА

В супермаркета в град Треб, Южна Франция, където 25-годишният мароканец Редуан Лакдим държа в петък заложници, са били открити три самоделни взривни устройства

Това е съобщил представител на френската съдебна власт. Самият нападател беше убит от специалните части на френската полиция. Освен това са били открити пистолет и ловджийски нож. Не е ясно дали те са били използвани от нападателя.

Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое отговорност за нападението. Министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че той е бил следен от разузнавателните служби, но е било сметнато, че не се е радикализирал, припомня АФП.

Франция ще отдаде национална почит на жандармериста, загинал при атентата в Треб. Не е уточнена датата, на която ще бъде извършена церемонията. Изявлението беше направено в края на заседание за отбраната в Елисейския дворец.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че жандармеристът е загинал като герой. Освен това той поиска от префектите, представляващи държавата в департаментите, да свикат тази седмица представители на службите, отговарящи за следенето на радикализираните лица. Според министерството на вътрешните работи заседанието ще има за цел да припомни инструкциите за бдителност след атентата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази снощи подкрепата си за жертвите на извършения в петък атентат във Франция, при който загинаха четирима души.Тръмп заяви в туитър, че осъжда действията на нападателя и на всеки, който би му оказал подкрепа. "Ние сме с вас, Еманюел Макрон", написа президентът на САЩ.

Очаква се президентите на Франция и на САЩ да се срещнат на 24 април във Вашингтон.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар