Най-големият фестивал на лютеницата започна край Пловдив 

12 септември 2020 07:00   2331 прочита


Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест вече започна. Кулминацията е през този уикенд. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница.

На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени. Новият конкурс е „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница. 

Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика /джаз, рок, блус, етно, фолклор/ и конкурса „Царица на лютеницата“. 

Целта на Куртово Конаре Фест е да подкрепи местният поминък, а създадения собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство в едно. Глас бг 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар