Над 330 са в Хаити жертвите на урагана Матю, САЩ са под удар

07 октомври 2016 09:28   1365 прочита
Църква в Хаити, изцяло унищожена от урагана Матю. Сн.: БТА
Църква в Хаити, изцяло унищожена от урагана Матю. Сн.: БТА


Църква в Хаити, изцяло унищожена от урагана Матю. Сн.: БТА

Загиналите в Хаити заради урагана Матю са 339, много повече от обявеното по-рано, съобщи съобщава британската телевизия ITV, цитирана от агензция "Фокус".

Снощи хаитянските власти бяха съобщили за 136 загинали, по-късно обявиха, че броят им превишава 260.

Много хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити.

Най-малко 50 души са загинали само в една южна община, Рош-а-Бато, предаде Франс прес.

Някои региони в югозападната част на страната са откъснати от света. Разрушени са жилищни сгради, изкоренени са дървета и улиците са под вода.

Президентът на САЩ Барак Обама въведе извънредно положение в югоизточния щат Южна Каролина, както и в Джорджия заради наближаващия ураган Матю, предаде БТА.

Същата мярка той въведе вчера и във Флорида. От тези разпореждания следва незабавното деблокиране на федерална помощ за тези щати. Хиляди резервисти от Националната гвардия бяха мобилизирани.

Властите в щатите по югоизточното крайбрежие на САЩ евакуират местните жители. След като бе наредено на 1,5 милиона жители на Флорида да се евакуират, мярката бе наредена и на хората, живеещи по крайбрежието на Джорджия.

Около 1500 полета бяха отменени в САЩ вчера заради урагана, предаде ТАСС. Редица увеселителни паркове във Флорида, включително прочутият "Дисни уърлд", бяха затворени.

Шосетата във Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина бяха задръстени вчера от трафик, а бензиностанциите и магазините за хранителни стоки - опразнени за запасяване поради наближаващото бедствие.

Поотслабнал вчера, Матю е отново е от 4-а категория по петстепенната скала и с ветрове със скорост от 209 до 251 км/ч. Движейки се на северозапад към югоизточните брегове на САЩ, ураганът се засили, след като опустоши Карибите.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар