Музиканти в Бургас репетират в срутващата се концертна зала

11 септември 2018 09:40   1768 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Заради състоянието й в нея не се провеждат концерти

Единствената концертна зала в Бургас, която е паметник на културата, опасно се руши. Заради окаяното състояние, в което се намира, концерти в нея почти не се провеждат. Музикантите от оркестъра на операта обаче продължават да репетират там, поради липса на друго място с подходяща акустика.

Михаил Николов, който е инспектор на оркестъра, посочи, че преди година парче от мазилката на тавана е паднало в краката им по време на репетиция.

"Таванът беше паднал върху инструментите, дойдоха, закърпиха го, но това ще се повтори", категоричен е Симеон Кавалджиев – кларинетист.

Опасно е и за публиката на балкона. Мария Яръмова - комендант на концертната зала се опасява и от късо съединение. „Имаме електрически тела по стените, където е навлязла водата, може да стане късо съединение. Някога затворените прозорци, мисля, че са от гипсокартон, и те са напоени доста с вода и са се очертали. Някога може да решат, че трябва да паднат, което е точно зад музикантите".

В голямата репетиционна отломки падат ежедневно от тавана. Кофи спират водата да не се стична на сцената … донякъде.

Главният диригент на бургаската опера Иван Кожухаров коментира, че се чудят къде да протестират, че работят в риск.

Сградата е архитектурен паметник на културата от 30-те години на миналия век и е част от музикалната история на Бургас. Пукнатините се увеличават преди няколко години при изграждането на подземен паркинг в района. Тогава обаче пари се намират само за частичен ремонт на прозорците.

"Всички много бяхме въодушевени, че нещо се случва в залата, но средствата стигнаха до там - да се смени дограмата. Не са обърнати прозорците и при дъжд водата направо влиза в сградата и си тече по стълбищата", споделя Мария Яръмова.

Сега има изготвен проект за цялостен ремонт.

"2,5 милиона ще струва ремонтът. Предвидено е да бъде отвън ремонтирана сградата, както и отвътре основен ремонт, включително и с дейности по конструктивното укрепване", обясни Йорданка Ананиева, която е зам.-кмет по образование и култура.

Парите за ремонта трябва да бъдат отпуснати от Министерството на културата.

След запитване на bTV от Министерството на културата отговориха, че са осигурили 30 000 лева за изработването на проекта. Как ще бъдат осигурени парите за ремонта не става ясно. Междувременно музикантите продължават да репетират в срутващата се сграда.

Източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар