Ќовините на югозападна Ѕългари€
”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! ”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+) Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан
   –егистрац舫абравена парола

ћузиканти в Ѕургас репетират в срутващата се концертна зала


11 септември 2018 09:40   956 прочита

—нимка: btvnovinite.bg
—нимка: btvnovinite.bg


—нимка: btvnovinite.bg

«аради състо€нието й в не€ не се провеждат концерти


≈динствената концертна зала в Ѕургас, ко€то е паметник на културата, опасно се руши. «аради ока€ното състо€ние, в което се намира, концерти в не€ почти не се провеждат. ћузикантите от оркестъра на операта обаче продължават да репетират там, поради липса на друго м€сто с подход€ща акустика.

ћихаил Ќиколов, който е инспектор на оркестъра, посочи, че преди година парче от мазилката на тавана е паднало в краката им по време на репетици€.

"“аванът беше паднал върху инструментите, дойдоха, закърпиха го, но това ще се повтори", категоричен е —имеон  авалджиев – кларинетист.

ќпасно е и за публиката на балкона. ћари€ яръмова - комендант на концертната зала се опас€ва и от късо съединение. „»маме електрически тела по стените, където е навл€зла водата, може да стане късо съединение. Ќ€кога затворените прозорци, мисл€, че са от гипсокартон, и те са напоени доста с вода и са се очертали. Ќ€кога може да решат, че тр€бва да паднат, което е точно зад музикантите".

¬ гол€мата репетиционна отломки падат ежедневно от тавана.  офи спират водата да не се стична на сцената … дон€къде.

√лавни€т диригент на бургаската опера »ван  ожухаров коментира, че се чуд€т къде да протестират, че работ€т в риск.

—градата е архитектурен паметник на културата от 30-те години на минали€ век и е част от музикалната истори€ на Ѕургас. ѕукнатините се увеличават преди н€колко години при изграждането на подземен паркинг в района. “огава обаче пари се намират само за частичен ремонт на прозорците.

"¬сички много б€хме въодушевени, че нещо се случва в залата, но средствата стигнаха до там - да се смени дограмата. Ќе са обърнати прозорците и при дъжд водата направо влиза в сградата и си тече по стълбищата", сподел€ ћари€ яръмова.

—ега има изготвен проект за ц€лостен ремонт.

"2,5 милиона ще струва ремонтът. ѕредвидено е да бъде отвън ремонтирана сградата, както и отвътре основен ремонт, включително и с дейности по конструктивното укрепване", об€сни …орданка јнаниева, ко€то е зам.-кмет по образование и култура.

ѕарите за ремонта тр€бва да бъдат отпуснати от ћинистерството на културата.

—лед запитване на bTV от ћинистерството на културата отговориха, че са осигурили 30 000 лева за изработването на проекта.  ак ще бъдат осигурени парите за ремонта не става €сно. ћеждувременно музикантите продължават да репетират в срутващата се сграда.

»зточник: btvnovinite.bg

ќще за: музиканти  Ѕургас  култура ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.