МОН: Засега няма да отменяме изпитите след 4 и 10 клас

27 март 2020 12:14   2282 прочита


“МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре може да не е валидно. Но на този етап не говорим за отпадане на външното оценяване (НВО)”, – това заяви в предаването “Преди всички” на БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

“Външното оценяване след 4 клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици. Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си”, подчерта тя.

По думите й днес ученици, учители и цялото общество са поставени в условията на граждански изпит. “Нима граматиката по български език се изучава във втория срок на 4 клас?”, попита тя. Предложението за отпадане на националното външно оценяване след 4 и 10 клас заради извънредната ситуация дойде след проведена електронна анкета сред работодателите в системата на образованието. Те предлагат още за изпитите след 7 клас да важи само материалът от първия учебен срок. “Основната цел на НВО след 4 и 10 клас е да измери нивото на съответния етап по отношение на финализирането му, но тази година сме в извънредна ситуация с всичките й негативи.

Дори учебният процес да се възстанови на 13 април, организацията на изпитите след 7 клас и на матурите за гимназиалния етап ще бъде затруднена”, коментира Диян Стаматов – директор на столичното 119 училище и председател на Съюза на работодателите в просветата. Той опроверга тезата, че отпадането на външното оценяване ще бъде начин да не излизат наяве недостатъците на сегашното онлайн обучение на децата. “Ние сме за първи път поставени в такава ситуация – да прилагаме дистанционна форма на обучение с различните й елементи.

Това, което в момента се учи, е в доста неравнопоставени позиции“, изтъкна Стаматов относно дистанционните форми на обучение, които прилагат училища в големите градове и по-малките учебни заведения в отдалечени райони на страната. “Знанията, които в момента учениците получават, са много по-значими от традиционната форма на обучение и в тази среда децата се чувстват най-комфортно. Но новите знания, които ще получат до края на учебната година, не биха били еднакви навсякъде и съпоставими с дневната форма на обучение.

В момента нямаме оценяване, което е основният мотив на учениците да учат, но това не бива да ги демотивира, за първи път е толкова важна тяхната самодисциплина”, допълни той. Според него НВО наистина измерва етапа, но видът, в който то се провежда от 2016 година до момента, не е най-добрият. По думите му по-подходящ формат е комплексен изпит с практически въпроси и задачи, свързани с начина на мислене на децата в 4 клас, а не диференцирани изпити по различни предмети, да е изцяло игрово и да не е стресиращо, каквато е практиката от последните години.


Още за: МОН   училища   изпити   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар