МОН предлага: 40 часа допълнително обучение преди училище 

30 юли 2021 05:46   1701 прочита


 До 40 астрономически часа ще може да трае допълнителното обучение в неучебно време за децата в предучилищна възраст. 

Конкретната продължителност ще се съобразява с потребностите на отделното дете по преценка на учителите в детската градина. Това регламентира промяна на Наредбата за приобщаващото образование, публикувана за обществено обсъждане днес, съобщават от Министерството на образованието и науката. 

В момента предвидените допълнителни часове са двойно по-малко. Увеличението се налага основно заради пропуски по време на обучението в електронна среда. 

Допълнителното обучение трябва да се провежда индивидуално или в групи от максимум 10 деца и да бъде доколкото е възможно присъствено при спазване на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпване на деца и учители. Целта е да се осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език. По този начин ще се предотврати възникването на затруднения, които често са причина за отпадане от образователната система на децата, за които българският език не е майчин. 

Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време, подчертават още от МОН. 


 

 
 


 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар