Много лоши новини за четирима от заразените с коронавирус

26 март 2020 08:48   21186 прочита


"В "Пирогов" има четирима интубирани в тежко състояние и 7, които са в добро състояние. Както се разбрахме, ще съобщавам тежките случаи. Единият е в много тежко състояние и е възможно да има много лош изход. Съобщих по-рано за двама болни на ръба, с дихателна недостатъчност, но се държат", каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб във ВМА.

"Заразата се атакува, когато лишиш вируса да се предава от човек на човек. Всички, които имат контактни лица, трябва да разберат дали са здрави. Това правим и тук от 26 февруари", заяви още той. "На всеки 11 заразени сме открили двама и смятаме, че сме обхванали голяма група от заразените лица. Първите случаи от Габрово и Плевен са добре, но трябва да се изчистят. Поставил съм задача на лекарите да изработят предложение и стратегия, използвайки световна научна литература. Искам да посочат кога можем да преценим, че те са стабилни и можем да ги изпишем", обясни ген. Мутафчийски.

"Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да гледаме здрави хора в болниците, а пред болниците да умират, ако не се спазват мерките", предупреди той. Ген. Мутафчийски обясни, че Италия и Германия не се намират в една и съща фаза на епидемията и заради това има такава значителна разлика в броя на починалите. "Теорията ви сигурно е, че и без това умират много хора в Италия. Винаги умират много хора, но когато са диагностицирани с коронавирус, тогава хроничните им заболявания са катализатора за тази смърт и затова италианците посочиха най-честите причини за смърт - сърдечно съдовите заболявания, диабет, астма", обясни шефът на Кризисния щаб. Ген. Мутафчийски съобщи, че вчера са били изследвани около 350 лица, като припомни, че задължително се тестват лица с респираторни заболявания.

Той разкри, че на места това не се спазва и редовно алармират на РЗИ. "Призоваваме да не си правят илюзии и да не изпращат проби на такива хора. Трябва да изпращат техните, на контактните лица и на медицинските лица", обясни генералът. "Преди 12 часа Германия заяви, че вече няма да тества за коронавирус. След като излезе публикация във вестниците, може да има починали без симптоми, но в действителност това не може да се случи. Има толкова много информация и когато правите публикации не пропускайте да казвате най-важните неща - кои са симптомите и как да се дезинфекцират хората. После пускайте умрелите без симптоми", апелира шефът на Кризисния щаб.

Blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар