Мизия вече се готви за втори зима във фургоните

29 август 2015 13:30   2527 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Хората в Мизия са пред заплахата да посрещнат втора зима извън удавените си от потопа домове. След като се разбра, че с парите от Европа не могат да се ремонтират частни сгради, от Общината предлагат на държавата вариант за подпомагане на пострадалите. Става дума за безлихвен заем от 2 милиона лева към местната хазна.

От къщите, които не стават за нищо след голямото наводнение, хората гледат да оползотворят поне строителния материал, за да им върви някак с ремонтите.

Успелите да възстановят изцяло домовете си, тук се броят на пръсти. Останалите се опитват да стегнат поне една стая, за да могат да презимуват в нея. По всичко изглежда, че животът на фургонното селище ще бъде удължен с още година.

На прага на втората зима след голямото наводнение в Мизия все още има къщи призраци. Семейство Петкови са сред малкото, успели да изплуват. Фирма помогнала да се укрепи покривът

„Беше останала с три стени, паднаха другите. И тогава стена по стена разваляме, строим, много приятели помогнаха, братята на съпруга ми, без тях просто нищо нямаше да стане”, разказва Татяна Петкова.

От семейството предали всички фактури за проекта и материалите, както се изисквало, но до момента не са получили и стотинка обезщетение. И семейство Бахрини събират, но техният дом е доникъде. Все пак в къщата има придобивка – нови прозорци, купени от децата.

С общ доход от 280 лева семейството пресмята, че още много зими ще минат, докато успее да стегне дома си. Ако държавата се съгласи да отпусне средства предварително, ремонтите може и по-скоро да приключат, пресмятат от Общината.

„С тези два милиона не казваме, че ще възстановим всичко, както е бил в предишния му вид, но говорим само за къщите, в които се живее, основните къщи на населението”, посочва зам.-кметът Николай Нековски.

Идеята е хората да получат свежи пари накуп, като няма да ги връщат, но пак ще се отчитат с фактури. Размерът на помощта ще е до сумата, която им се полага по закон съгласно данъчните оценки. И която по сега действащия правилник се дава едва след края на ремонтите.

От кметството съобщиха още, че настанените във фургонното селище ще могат да останат там поне до пролетта, защото година след бедствието домовете им продължават да са руини.

Дали правителството и местната власт ще успеят да се договорят, така че безлихвеният заем наистина да стигне до хората в Мизия, предстои да видим.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар