Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен

31 октомври 2019 10:03   2030 прочита
Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА


Снимка: АР/БТА

"Брекзит не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. (...) Но след Брекзит все още ще имаме нужда да преустроим много неща"

Излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка още не е премахнато като възможност и е реална опасност, предупреди главният преговарящ за Брюксел в преговорите за Брекзит Мишел Барние, пише лондонското издание The Independent.

Докато Великобритания се готви за предсрочни избори на 12 декември, Барние заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат "трудни", предаде "Фокус".

"Рискът Брекзит да се случи без ратифицирана сделка все още съществува. Все още имаме нужда да се подготвим", заяви Барние в реч в Брюксел.

Той предупреди, че има "голяма разлика" в готовността за Брекзит без сделка сред членовете на ЕС а и между малките и големите компании в тези страни, които според него могат да бъдат уязвими.

Барние заяви, че Брекзит без сделка все още може да се случи в края на януари 2020 г. Това може да стане, ако новото правителство след изборите във Великобритания не ратифицира договореното споразумение между сегашния премиер Борис Джонсън и Брюксел и не бъде постигната още една отсрочка.

Той освен това подчерта, че Брекзит без сделка може да се случи и в края на 2020 г., ако Великобритания не се съгласи да удължи преходния период и не бъде постигнато търговско споразумение дотогава.

Повечето търговски наблюдатели вярват, че такова споразумение не може да бъде постигнато в такъв кратък период от време.

"Ще бъдат трудни преговори", заяви Барние.

"Времето, което ще имаме, за да завършим тези преговори ще е изключително малко, 11 месеца", добави той.

"Заради нашата географска близост и нашата икономическа независимост (...) ние искаме да имаме солидни гаранции", допълни дипломатът.

Той предупреди, че ЕС може да бъде много взискателен по отношение на социалните права, защитата на природата, държавната помощ и данъчните въпроси, което са теми, по които Джонсън е склонен да преговаря дори по-малко от своя предшественик Тереза Мей.

"Брекзит не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. (...) Но след Брекзит все още ще имаме нужда да преустроим много неща", добави Барние.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар