Министърът на икономиката с много важни новини за всички българи

14 септември 2020 06:40   4613 прочита


  В момента сме изправени пред една безпрецедентна криза, която не е само за България, а и за световната икономика. Това каза в предаването "Неделята" по Нова телевизия министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му сме изправени пред безпрецедентна криза, която засяга глобалната икономика. Здравната криза преля в икономическа, тръгвайки от Азия.

Това го прогнозирах отдавна при една от срещите ми с МВФ, каза той. България, на фона на това, което се случва, се представя сравнително добре. Страната ни реализира спад, но с 6, 4% сме в топ 5 в Европейския съюз по най-нисък спад на икономиката, в топ 5 сме по-най-ниска безработица и сме номер едно на Балканите по кредитен рейтинг. С мерките, които предприемаме, успяваме по някакъв начин да запазим икономическата ситуация в България, заяви той. „Такава безпрецедентна криза изисква скорост, публичност и прозрачност.

Един голям напредък е мярката 60 на 40. Инвестициите, които са стигнали до икономиката по линия на тази мярка, са 185 млн. лв., а по мерките на Министерството на икономиката доближаваме 240-250 млн. лева. Имаме сериозно ускоряване на изпълнение на мерките. Кризата кара и хората, и бизнеса да очакват да реагираме бързо.

Започваме една геометрична прогресия на ускоряване на изпълнение на мерките”, каза още Борисов. Относно сигналите за получаване на така наречената „такса успех” в Министерството на икономиката, той заяви следното: „Имаме 11 сигнала, които ще бъдат разследвани.

Очакваме решенията на прокуратурата”. Той съобщи, че по мерките за подпомагане на малкия и среден бизнес подадените заявления са над 27 000, като 19 000 са разгледани и оценени. Разплатени са около 12 000 – 13 000. Усвоеният ресурс по тази програма е над 100 млн. лева, уточни Борисов 
 Blitz. bg сн. Марица 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар