Министър Танева със страхотни финансови новини за..

16 май 2020 07:24   3766 прочита


Допълнителни близо 140 милиона лева ще получат земеделските стопани по схемите за директни плащания и обвързана подкрепа за кампания 2020 г. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева с всички браншови организации в сектор “Земеделие“, които получават подпомагане по директни плащания и обвързана подкрепа, съобщиха от МЗХГ.

Представителите на браншовите организация единодушно приеха предложението, което бе дадено като възможност от Европейската комисия. Съгласно Регламент (ЕС) 2020/127 на Европейския парламент и на съвета, държавите членки могат да прехвърлят средства между двата стълба на ОСП за Кампания 2020. “Средствата може да ги получите в следващите месеци, до края на календарната година. С тях пакетът за директните плащания ще бъде увеличен с 9% и подпомагане ще могат да получат около 60 хил. земеделски стопани“, обясни министър Танева.

Pредложена бе и промяна в срока, в който се предоставят документи за доказване на реализация за сектор “Плодове и зеленчуци“. Промяната на срока на 31 декември 2020 г. вместо 31 януари 2021 г., ще даде възможност плащането по схемата да бъде изтеглено с един месец по рано. Предстои заинтересованите браншови организации да изпратят становище.

По време на срещата заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева съобщи, че следващата седмица ще бъдат публикувани за обществено обсъждане насоките за кандидатстване по подмярка 16. 4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. По думите й, мярката ще подпомогне къси вериги за доставка между земеделския производител и крайния потребител.

„По този начин ще има не повече от един посредник. Ще сеподпомагат и местни пазари на обединения от земеделски производители, които са в радиус от 75 км от местния пазар. Допустимите разходи ще са за сътрудничество, оборудване, създаването на самия пазар, хладилни витрини и транспортни средства“, допълни д-р Василева. Тя подчерта, че се планира приемът по мярката с бюджет от 8 млн. евро да бъде отворен в началото на месец юни.

Срокът за подаване на проекти за нея ще бъде два месеца. През следващия месец се планира и отварянето на приеми по подмерките 5. 2 „ Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ и 4. 1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. 

 blitz.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар