Минчев: Към момента МС не готви вдигане на ветото над Северна Македония за ЕС

22 май 2022 15:56   2531 прочита
сн.Бгнес
сн.Бгнес


сн.Бгнес

Според него темата се експлоатира за политически цели

„Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина, да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения". Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНР.

През юни се очаква да бъде внесена актуализация на държавния бюджет, допълни Минчев.

„От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влязло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени. Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза още председателят на парламента.

Той коментира и казуса около железните решетки в НС.

„Решетката вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея. Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от „Възраждане“ през януари месец по повод „зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко. Полицаите нямаха и щитове, нямаха палки.

В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда. Една от мерките беше да има и на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско. Това бяха разговори в устна форма.

След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения", каза още Минчев.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар