Милка Василева: Здравеопазването е пред колапс поради липса на кадри  

29 октомври 2020 08:08   4 коментара   3458 прочита


  

"Трябваше да дойде пандемия, за да оценим колко са важни хората, които оказват грижи и помощ в здравеопазването", каза пред БНР Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите ѝ здравеопазването е пред колапс поради липса на медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, а вече и лекари. 

"Проблемът е драматичен и може би сега е последният момент, когато все още може нещо да се направи, за да се задържат хората, които още работят. Държавата трябва да застане и да каже твърдо, че е зад тях, защото повече така не може", категорична беше Василева. 

Тя определи като много точно твърдението, че пандемията ни връща като бумеранг всички нерешени проблеми: 

"Това е, което ние предвиждахме, че ще се случи, че точна в тези години ще има огромен отлив на професията поради неизпълнени обещания към професионалистите по здравни грижи. Отново говорим за ниски заплати и лошо отношение към нашата професия". 

По думите ѝ здравната ни система не е била готова за извънредни обстоятелства: 

"Ако сега не си вземем поука от това, което се случва, под въпрос ще е оцеляването на здравната система в България". 

Василева подчерта, че при 368 болници има 22 хиляди медицински сестри, като 3500 от тях са в пенсионна възраст - над 68 години. 

4 коментара
29 Октомври 2020 10:34 | от кукуряхцево
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ВИЕ МИЛКЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ РАБОТЯТ В ДРУГИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА . СТИГА СТЕ НАТЯКВАЛИ КОПКО МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ПЕНСИОННА ВЪЗДРАСТ РАБОТЯТ . АКО ИСКАТ РАБОТЯТ АКО НЕ ИСКАТ НЕ РАБОТЯТ . АМИ СТИГА ДЕ - ПЪК И НИЕ НЕ СМЕ ИЗГУБИЛИ РЕАЛНОСТА - ВИЖДАМЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ


29 Октомври 2020 11:41 | Иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ти си изперкал.


29 Октомври 2020 15:32 | Иван
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

При тези "грижи" за лекарите и медицинските сестри в скоро време здравеопазването ще отиде на ниво 51-52 година на минали век, а може би да падне и до ниво 39 година. Същото е и в образованието. Това са две стратегически направления в държавата за които от 40-50 години никой не полага грижи. Не е нормално една дамска прическа да струва повоече от 35-40 лева лекарски преглед средно 20 лева. Има болници които са на ръба. Лекар се пенсионира и цяло отделение пада. След като се пенсионира лекаря започват да го молят да започне отново работа в друго отделение, ТЕЛК, РЗИ, или в някое "осиротяло" село. Няма време за реформи. Няма чевешки, времеви, материолани и финансови ресурси. Събирането на капачки няма да помогне. Сяма и съюзници, а част от човешките ресурси вече са против защото нищо не се случва.


29 Октомври 2020 15:36 | Иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Решенията които се вземат в МЗ и в щабовете се вземат от хора които понякога не разбират смисъла и и това са нискоадминистративни актове които водят до нови решения след часове или дни и така вече всичко се обърква
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар