МФ пусна разширен списък с фирмите, свързани със санкциите по "Магнитски"   

10 юни 2021 06:01   1484 прочита
Снимка: БГНЕС 
Снимка: БГНЕС 


Снимка: БГНЕС 

 

Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати. 

Разширеният списък включва юридически лица, попадащи в обхвата на т. 1, буква „а“ от РМС №441, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“. 

Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти. След проверки, които са в процес на извършване, той ще бъде допълнен с лица по т. 1, буква „а“, както и с такива по и т. 1, буква „б“ от решението, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“, съобщава Investor. bg. 

Както е известно, САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации. Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. 

Държавният департамент на САЩ обяви и петима за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков. 

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касациона прокуратура (ВКП) се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица. 

 dnes.bg 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар