Месечна прогноза април: топъл и по-сух

31 март 2018 09:29   2153 прочита
Април: по-топъл и по-сух. Сн.: Shutterstock
Април: по-топъл и по-сух. Сн.: Shutterstock


Април: по-топъл и по-сух. Сн.: Shutterstock

След контрастния месец март, вторият пролетен месец ще бъде по-топъл от обичайното.

Според прогнозата на американската метеоагенция по атмосферата и океаните (НОАА), месец април в нашата страна ще бъде по-топъл от обичайното с между 1 и 2 градуса.

Месечната сума на валежите в Северна България ще бъде около обичайната, а в Южна валежите ще бъдат под обичайните.

Месечната априлска прогноза на Пекинския климатичен център е близка до тази на американската централа, но показателите са малко по-смекчени: според китайските климатолози валежите у нас южно от Балкана ще бъдат около или малко под обичайните, а в температурно отношение югоизточната половина от страната ще бъде около или малко над норма, а северозападната - около норма.

Според краткосрочните и средносрочни модели, актуални към момента, първият ден на месец април ще донесе кратко захлаждане, превалявания от дъжд и усилване на вятъра. Не са изключени и гръмотевици.

След това, още в понеделник-вторник, температурите отново ще тръгнат рязко нагоре и в дните до Великденските празници времето ще бъде топло през деня, с температури, по-характерни за месец май, отколкото за първите дни на април.

Разсадите от домати ще могат да се засадят спокойно под студени полиетиленови парници, без опасност от измръзване.

Въпреки че по време на самите празнични дни с голяма вероятност отново ще настъпи някакво захлаждане, според някои сценарии и по-сериозно, към 10-11 април, бързото нарастване на деня и усилващото се слънце ще сторят каквото е необходимо, за да няма повече сериозни студове.

Все пак, слани и мраз, особено в ниските места на низините и по високите полета, не са изключени.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар